Ministrul Finanţelor, mesaj pentru români cu privire la o îngheţare a pensiilor şi salariilor în acest an. „Am spus asta de la început”

Ana Anitoiu 25.05.2022, 20:40
Ministrul Finanţelor, mesaj pentru români cu privire la o îngheţare a pensiilor şi salariilor în acest an. „Am spus asta de la început”

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a transmis un mesaj pentru români cu privire la o îngheţare a pensiilor şi salariilor în acest an. Oficialul a precizat că datoria publică creşte pe seama unor împrumuturi angajate de stat pentru a face investiţii.

Ministrul Finanțelor, despre înghețarea pensiilor și salariilor

Ministrul Finanţelor a spus, la o conferință de presă de la Palatul Victoria, că este exclus să se ia în considerare o îngheţare a pensiilor şi salariilor în acest an, cu scopul de a face economie la bugetul de stat.

„Exclus. Şi am spus acest lucru de când a început o emoţie referitoare la depăşirea ponderii datoriei publice la 50%, pentru că, odată cu această depăşire, pe site-ul ministerului aveţi şi o informare, o notă care spune cum va scădea datoria publică sub 50%. Or, nu este cazul în acest an de o astfel de măsură.

De altfel, datoria publică creşte pe seama unor împrumuturi angajate de statul român pentru a face investiţii. Or, pentru investiţii, acea prevedere din cadrul fiscal, din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, trebuie citită în spiritul ei, unu la mână, şi, doi, trebuie văzut că evaluarea nu se face lunar”, a mai spus Adrian Câciu.

Ministrul Finantelor, mesaj pentru romani cu privire la o inghetare a pensiilor si salariilor in acest an
Ministrul Finantelor, Adrian Caciu. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Ministrul Finanțelor, despre eficientizarea activităţii administraţiei

De asemenea, Adrian Câciu a declarat că eficientizarea activității administrației nu trebuie să pornească de la „calculul cinic” al sumelor de bani folosite. În schimb, aceasta ar trebui să înceapă de la: obiective, atribuţii, necesar și de la operaţionalizarea sistemelor şi a proceselor.

„Apoi, pe cale de consecinţă, ai avea un efect asupra diminuării unor cheltuieli sau, de ce nu, în anumite cazuri a suplimentării, pentru că depinde de fiecare instituţie. Deci, chestiunea aceasta face parte într-adevăr din ceea ce unora le place – contabilitate, numai că administraţia, dar şi o corporaţie nu se conduc pe elemente strict contabile, ci pe elemente de eficienţă”, a mai spus ministrul Finanţelor.

În altă ordine de idei, Adrian Câciu s-a declarat optimist în ceea ce privește reducerea cheltuielilor bugetare. Oficialul a estimat că va fi economisită cel puțin suma de 10 miliarde de lei, după reducerea cu 10% a cheltuielilor din ministere pentru bunuri şi servicii.

Ministrul Finanțelor a adăugat că este important să fie făcute economii din timp, astfel încât să nu fie afectate investiţiile, cheltuielile cu asistenţa socială, pensiile sau salariile. Oficialul a precizat că economiile nu se vor referi exclusiv la cheltuielile cu bunuri şi servicii, pentru că există şi alte capitole unde se pot lua măsuri asemănătoare.

„Există şi capitolul de subvenţii, transferuri… Sunt elemente multiple. Ideea de bază este să nu afectăm angajamentele pe care le-am luat, adică menţinerea ponderii investiţiilor în PIB şi realizarea lor, menţinerea angajamentelor cu privire la salarii, pensii, alocaţii şi la celelalte elemente de asistenţă socială. Şi, mai mult de atât, implementarea tuturor măsurilor din cele două pachete de sprijin curente, dar şi continuarea măsurilor de sprijin cu privire la energie”, a spus ministrul.

Adrian Câciu a făcut această declarație după ce prim-ministrul Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor, miercuri, să ia măsurile de care este nevoie pentru a asigura reducerea cheltuielilor la bunuri şi servicii cu 10%, potrivit deciziei luate în coaliţia de guvernare

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...