Val de infectări cu noul coronavirus în școli. Județul din România care a suspendat cursurile

Cătălina Burghelea 02.02.2022, 12:56
Val de infectări cu noul coronavirus în școli. Județul din România care a suspendat cursurile

Al cincilea val al pandemiei închide pe rând școlile din România. Din cauza numeroaselor cazuri de infectări cu noul coronavirus, în rândul profesorilor, un județ situat în zona centrală a României a suspendat cursurile toată săptămâna în curs. Activităţile școlare au fost mutate în mediul online.

Coronavirusul închide școlile din România

Cursurile la două grădiniţe şi o şcoală gimnazială dintr-un județ al României au fost suspendate, miercuri, 2 februarie, ca urmare a infectărilor cu virusul Sars-Cov-2 în rândul cadrelor didactice şi al personalului auxiliar. Elevii vor trece la sistemul online.

Un județ a suspendat cursurile

Unitățile de învățământ afectate de valul de infectări se află în județul Harghita. Biroul de Presă al Instituţiei Prefectului a anunțat că este vorba de o grădiniţă din Odorheiu Secuiesc şi una din Rugăneşti, dar şi de o şcoală gimnazială din Crişeni. Decizia suspendării cursurilor a fost luată în cadrul unei şedinţe extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

„Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a adoptat în data de 2 februarie 2022, în şedinţă extraordinară, Hotărârea nr. 4/2022 privind suspendarea cursurilor/activităţilor didactice cu prezenţă fizică la următoarele unităţi de învăţământ: Grădiniţa ‘Zsibongó’ Odorheiu Secuiesc, cu structura arondată,Grădiniţa ‘Csicsergő’ Odorheiu Secuiesc, Şcoala Gimnazială ‘Marosi Gergely’ Şimoneşti, cu structura arondată Grădiniţa Rugăneşti, Şcoala Gimnazială ‘Jósika Miklós’ Atid, cu structura arondată Şcoala Gimnazială Crişeni. Cursurile/activităţile didactice se vor desfăşura în regim de predare online”, potrivit Instituţiei Prefectului, citată de Agerpres.

Val de infectări în rândul profesorilor

Hotărârea CJSU Harghita, adoptată astăzi, relatează că activităţile la cele două grădiniţe vor fi suspendate în perioada 2-4 februarie, iar la şcoala din Crişeni, în perioada 2-7 februarie. Măsura a fost adoptată în urma avizelor Direcţiei de Sănătate Publică şi ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, la solicitarea consiliilor de administraţie ale instituţiei de învăţământ. Acestea din urmă au fost alarmate de îmbolnăvirea cadrelor didactice şi a personalului auxiliar din instituţiile de învăţământ menţionate mai sus.

De asemenea, alte trei unități școlare din Harghita au cursurile suspendate până la data de 4 februarie, din cauza infectărilor cu noul coronavirus. Este vorba de grădiniţele „Tulipán”, Grupa Waldorf 1, şi „Csipike”, ambele din Miercurea-Ciuc, şi Liceul Teoretic „Orbán Balázs” (Cristuru Secuiesc).

Problema pe care nimeni nu o luase în calcul în timpul cursurilor online

Ce mai trebuie să știi despre Omicron

Pe măsură ce infecțiile cu varianta Omicron a SARS-CoV-2 – virusul care provoacă COVID-19 – continuă să se răspândească în întreaga lume, au existat rapoarte că simptomele, în unele privințe, sunt diferite de cele ale infecțiilor cu varianta Delta. Simptomele chiar diferă? La ce ar trebui să avem grijă?

Pe 26 noiembrie 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a indicat o nouă variantă de coronavirus, care a devenit cunoscută ca Omicron. Tulpina a stârnit îngrijorare în rândul autorităților sanitare, deoarece este foarte transmisibilă.

Temeri ale specialiștilor legate de varianta sud-africană

Au existat, de asemenea, unele temeri că Omicron poate ocoli protecția conferită de vaccinurile COVID-19 . Pfizer susține că trei doze din vaccinul său ARNm sunt capabile să neutralizeze Omicron și că două doze pot preveni în continuare boli grave, în urma infecției cu această variantă. Motiv pentru care, țările din întreaga lume au luat diferite măsuri de precauție, pentru a reduce răspândirea Omicron în rândul populației.

Cu toate acestea, într-o lume în continuă mișcare, este imposibil să împiedici Omicron să se răspândească. Vestea bună este că infecțiile cu această variantă tind să provoace simptome mai ușoare decât Delta. Dar cum poate cineva să spună că este infectat cu Omicron?

Ce simptome provoacă Omicron

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) enumeră posibile simptome ale unei infecții cu SARS-CoV-2, fără a specifica o variantă. Acestea sunt: febră sau frisoane, tuse, dificultăți de respirație, oboseală, dureri musculare, migrene, pierderea gustului sau a mirosului, durere în gât, congestie nazală, greață sau vărsături și diaree.

Totuși, CDC observă că această listă nu este exhaustivă, iar oamenii ar putea prezenta diferite simptome sau combinații de simptome. În plus, rapoartele anecdotice de pe rețelele sociale și alte platforme susțin că unele combinații mai specifice de simptome caracterizează infecțiile cu Omicron: congestie nazală, dureri de cap, oboseală, strănut și durere în gât.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...