S-au schimbat regulile pentru elevi. Cum vor decurge cursurile începând cu 17 ianuarie

Gabriela del Pupo 14.01.2022, 13:51
S-au schimbat regulile pentru elevi. Cum vor decurge cursurile începând cu 17 ianuarie

Clase închise la 3 cazuri și doar pentru 10 zile, de asemenea gradul de vaccinare al profesorilor nu mai este relevant pentru închiderea școlilor, acestea sunt cele mai importante schimbări în Ordinul comun emis de Ministerele Educației și al Sănătății. De asemenea având în vedere că nici o localitate din județele nu are gradul de ocupare în spitale mai mare de 75%, școlile vor începe în format fizic.

3 cazuri per grupă și școală online pentru 10 zile

Perioada de închidere a clasei a scăzut de la 14 zile la 10 zile.O altă noutate apărută în ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației este că o clasă va intra în online nu la primul caz de COVID-19, ci la 3 cazuri de infectare. Funcționarea școlilor nu mai depinde de profesorii vaccinați.

„Schimbări importante: ne-am decuplat atât de rata de incidență a infectărilor cat și de rata de vaccinare a personalului din învățământ. Parametrul rata de vaccinare a personalului din învățământ introdus în data de 5 noiembrie 2021 consider că a fost o motivație puternică pentru ca în prezent personalul din învățământ să fie cea mai numeroasă, în valoare absolută, categorie profesională vaccinată, mult peste 70 la sută.” a declarat ministrul Educației.

La 75% grad de ocupare în spitale însă, școlile vor trece în online.

„În prezent, dată fiind specificitatea varianta Omicron, s-a propus și s-a analizat în profunzime aplicarea unui prag pentru gradul de încărcare al mediului spitalicesc. Pragul este de 75 la sută, un prag care nu este atins în niciunul dintre școlile din județele României în prezent . Deci din perspectiva educației luni toate școlile din România vor putea să funcționeze cu prezență fizică”, a declarat Câmpeanu.

Ce mai prevede ordinul comun?

Art. I. – Ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului Educației nr. 5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-COV-2, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 942/01.10.2021, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

Art. 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

Ar. 3 – (1) Începând cu data de 17 ianuarie 2022 în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe cursurile se desfășoară cu prezență fizică, în toate județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-COV-2 este cel mult 75%.

(2) În situația în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-COV-2 este mai mare de 75% în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe cursurile se desfășoară în sistem online.

(3) Reluarea cursurilor cu prezență fizică se face numai după ce rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-COV-2 scade sub 70%.

(4) Direcțiile județene de sănătate publică a și a municipiului București comunică pe site-ul propriu rata de ocupare la nivelul județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-COV-2, în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi. Pentru municipiul București și Județul Ilfov, se comunică rata cumulată de ocupare a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților infectați cu virusul SARS-COV-2. Sursa datelor referitoare la rata de ocupare a paturilor este platfomra „Alerte MS”.

(5) Consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de desfășurare a cursurilor, în conformitate cu alin. (1) – (4), cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB. Schimbarea modalității de desfășurare a cursurilor se realizează astfel încăt săptămâna de școală să nu fie fragmentată cu două scenarii diferite, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 6.

(6) Trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezență fizică se face prin decizia consiliilor de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB, în situația prevăzută la alin. (3).

Ordinul mai arată și că preșcolarii sau elevii cu vârstă mai mică de 12 ani, care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, conform documentelor medicale, precum și cei care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice, cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală.

Art. 6 – (1) La apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu virsulul SARS-COV-2 într-un interval de 7 zile consecutive la nivelul unei clase/grupe de studiu, cursurile cu prezență fizică la nivelul clasei/grupei respective se suspendă pentru o perioadă de 10 zile începând cu ziua următoare confirmării celui de-al treilea caz. Măsura suspendării la nivelul grupei/clasei este dispusă prin decizia consiliului de administrație al unității de învățământ.

(2) La data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspendă activitatea cu rezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ pentru o perioadă de 10 zile.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...