STUDIU. Noul coronavirus exista în Europa înainte de primele cazuri confirmate. Când a apărut, de fapt

Beatrice Dumitru 27.01.2022, 16:41
STUDIU. Noul coronavirus exista în Europa înainte de primele cazuri confirmate. Când a apărut, de fapt

Noul coronavirs a apărut pentru prima dată în China, la Wuhan, la sfârșitul anului 2019. De atunci, s-a răspândit în toată lumea provocând milioane de cazuri și de decese. Un studiu realizat în Norvegia arată când a apărut, de fapt, Covid-19 în Europa, cercetarea fiind posibilă datorită unor eșentione de sânge prelevate de la femei însăcinate și stocate.

Când a apărut coronavirusul în Europa

Oamenii de știință de la Spitalul Universitar Akershus de lângă Oslo au identificat un rezultat pozitiv de coronavirus într-o probă de sânge prelevată de la o femeie însărcinată, pe 12 decembrie 2019 și spun că probabil a fost infectată la sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie.

Mai multe cazuri asemănătoare pneumoniei au fost identificate în Wuhan, China, în decembrie 2019, iar la 12 ianuarie 2020 autoritățile chineze au anunțat apariția virusului SARS-CoV-2 cu răspândire rapidă. Cercetătorii din Norvegia spun că noul coronavirus a apărut în Europa și în întreaga lume, înainte de a fi pus un prim diagnostic oficial.

 STUDIU. Covid-19, în Europa înainte de primele cazuri confirmate. Când a apărut, de fapt
Studiu din Norvegia despre Covid-19 în Europa.

Descoperirile noastre schimbă istoria epidemiei de coronavirus atât în Norvegia, cât și în lume. De fapt, am găsit patru din 1.500 de teste pe femei însărcinate care au fost pozitive înainte să fie diagnosticat primul caz din Franța”, a declarat Anne Eskild, profesor și medic șef la Spitalul Universitar Akershus, pentru Euronews.

Concluziile cercetătorilor

Potrivit Eurosurveillance, jurnalul european de supraveghere, epidemiologie, prevenire și control al bolilor infecțioase, primele trei cazuri europene au fost confirmate în Franța pe 24 ianuarie 2020, după ce persoanele au prezentat simptome cu doar câteva zile mai devreme.

În mai 2020 a fost raportat un alt pacient francez, tratat inițial pentru pneumonie în spitalpe 27 decembrie 2019. De fapt, acesta avusese Covid-19, așa cum au descoperit medicii după ce au analizat o probă luată la momentul respectiv.

De aceea, medicul Eskild susține că cercetările ei arată că virusul a existat cu mult înaintea acestor cazuri înregistrate în Franța.

Zona de interes a spitalului nostru include femei care vin din toată lumea. Cred că unele dintre cele care au fost pozitive au călătorit sau au fost în contact cu persoane care au fost în mai multe locuri din lume. Concluzia este că femeile din zona noastră de interes sunt din toată lumea și de aceea este posibil ca virusul să fi fost peste tot în lume înainte ca autoritățile chineze să anunțe epidemia”, a spus medicul.

Cum a fost efectuată cercetarea

Pe perioada sarcinii, femeilor din Norvegia li se prelevează probe de sânge pentru a verifica dacă au vreo infecție cu transmitere sexuală. Probele sunt stocate anonim, în scopul monitorizării potențialelor boli infecțioase și astfel au putut cercetătorii să caute originile răspândirii coronavirusului în țările nordice.

Probabil că există puține alte țări care au acces la probe de sânge stocate la nivel de populație și, prin urmare, există puține sau deloc alte studii retrospective”, explică Eskild.

Descoperirile echipelor au fost publicate în jurnalul de epidemiologie și infecție Cambridge University Press.

Urmăriți Impact.ro și pe