Val de demisii în PNL. După Orban, alți 16 liberali se rup de partid: „Chiar am sperat că vor spune NU acestei cârdăşii cu PSD”

Cătălina Burghelea 23.11.2021, 07:32
Val de demisii în PNL. După Orban, alți 16 liberali se rup de partid: „Chiar am sperat că vor spune NU acestei cârdăşii cu PSD”

Un scandal uriaș a izbucnit în politica românească, pe fondul negocierilor pentru alegerea noului Executiv. Cele mai recente discuții între PNL, PSD și UDMR, partidele care se prefigurează să formeze Guvernul în următoarea perioadă, au înfuriat anumiți membrii liberali. Deși aceste negocieri ar putea să fie o veste bună pentru România, de vreme ce se va contura un Executiv, alianța dintre PNL și PSD a stârnit reacții dure din partea unor reprezentanți liberali. Mai mulți PNL-iști au anunțat că își dau demisia din partid, în frunte cu Ludovic Orban.

O serie de liberali pleacaă din partidul lui Cîțu

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, care a pierdut șefia partidului în fața lui Florin Cîțu, a declarat, luni, 22 noiembrie, că demisionează din partid. Politicianul este extrem de nemulțumit de faptul că liberalii au dat mâna cu social-democrații. În aceeași zi, alți 16 reprezentanți PNL au anunțat că se rup de Cîțu.

Un membru PNL rupe tăcerea

Deputatul Alexandru Kocsis-Cristea a fost cel care a declarat că liberalii care s-au dezafiliat deja de la grupul parlamentar al PNL vor demisiona marţi, 23 noiembrie, din formaţiune.

„Să ştiţi că am sperat până în ultima clipă. Nu doar eu, ci toţi cei 17 colegi liberali care ne-am dezafiliat, în semn de protest, din grupul parlamentar al PNL. Chiar am sperat că se vor trezi în al doisprezecelea ceas şi vor spune NU acestei cârdăşii cu PSD. La începutul lunii octombrie am fost 40 de parlamentari din PNL care am semnat scrisoarea deschisă prin care ceream renunţarea la orice discuţie cu PSD şi refacerea de urgenţă a coaliţiei de dreapta. După ce apelul nostru a fost ignorat, 17 dintre cei 40 am mers mai departe şi ne-am dat demisia din grupul parlamentar. 23 au format un grup distinct care susţinea că soluţia este opoziţia din interiorul PNL”, a scris Alexandru Kocsis-Cristea, luni seara, pe Facebook.

Ludovic Orban a anunțat că își dă demisia din PNL

Alianța cu PSD, motiv de scandal între urmașii Brătienilor

Liberalul a mai spus că singurul mod în care PNL-iștii absenţi de la ședința BPN de luni puteau să se opună lui Florin Cîţu era să voteze împotriva listei miniştrilor PSD.

„Astăzi a avut loc votul decisiv pentru programul politic comun cu PSD. Au fost 29 de voturi pentru, 10 împotrivă, 9 abţineri şi 17 absenţi. Dintre absenţi, unii au trimis epistole către BPN atacându-l pe Florin Cîţu, simple piruete de imagine fără finalitate. Singurul act prin care se puteau opune cu adevărat ar fi fost VOTUL ÎMPOTRIVĂ. Nu au făcut-o. Aceasta este dovada clară că, în acest moment, nu se poate face nicio opoziţie din interitoriul PNL.

Mâine, alături de ceilalţi 16 colegi care şi-au păstrat coloana dreaptă până la capăt, indiferent de câte presiuni s-au făcut asupra lor, îmi voi da demisia din PNL. Marele Partid Naţional Liberal, cel care a trecut peste Războiul de Independenţă, două Războaie Mondiale şi peste urgia comunistă, a capitulat în mod inexplicabil în faţa lui Klaus Iohannis, un politician mediocru şi meschin care ne-a păcălit pe toţi”, a explicat deputatul.

Cum a reacționat Florin Cîțu

Bombardat cu acuzații din partea colegilor de partid, liderul PNL, Florin Cîţu, a declarat, luni, după votul prin care s-a validat guvernarea cu PSD, că, în ultimele două luni, au fost încercate mai multe formule şi s-a ajuns la acest compromis, de a face coaliţie de guvernare cu social-democrații.

”Dacă nu făceam acum această coaliţie, toate celelalte alternative erau mult mai dure pentru români” a spus Cîțu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...