Val de cutremure în România. Seismul de 4,1 grade din Gorj, urmat de două replici

Ana-Maria Tudor 19.07.2023, 10:59
Val de cutremure în România. Seismul de 4,1 grade din Gorj, urmat de două replici

Un alt cutremur s-a produs în județul Gorj, seara trecută. Acesta a avut o intensitate medie, cu o magnitudine de 4,1 pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 10 km.

Un seism nou s-a produs în Gorj

În jurul orei 23:30, a avut loc un cutremur care a fost resimțit în mai multe orașe. Epicentrul seismului a fost localizat la aproximativ 16 km NV de Târgu Jiu, 67 km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70 km S de Hunedoara, 84 km S de Deva, 97 km V de Râmnicu Vâlcea și 98 km E de Reșița.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), după cutremurul anterior menționat, au fost înregistrate încă două replici în următoarea jumătate de oră. Acestea au avut magnitudini de 2,7 și respectiv 2,3 pe scara Richter.

Cutremur puternic vineri seară, 23 iunie. Unde s-a resimțit

Citește și: Două noi cutremure în România. Unde s-au înregistrat și ce magnitudine au avut

În acest an, cel mai puternic seism înregistrat în țara noastră s-a produs tot în județul Gorj, pe data de 14 februarie, având o magnitudine de 5,7 pe scară Richter.

După acest cutremur major, zona Olteniei a fost afectată de o serie de replici, înregistrându-se sute de cutremure de intensitate mai mică. Aceste evenimente au generat o anumită anxietate și frică printre locuitorii români, dat fiind faptul că fiecare replică a adus aminte de pericolul și fragilitatea cu care se confruntă în fața forțelor naturii.

Ce semne prevestesc un cutremur

Adesea, bătrânii susțin că paza bună trece primejdia rea. Chiar dacă cutremurele recente nu au cauzat pagube semnificative sau pierderi de vieți omenești și totul s-a încheiat cu bine, este important să fim conștienți că există câteva semne care pot prevesti un seism înainte de producerea acestuia.

Deși o zi poate fi un timp scurt pentru a se pregăti împotriva furiei naturii, cunoașterea acestor semne poate salva vieți. Este important de menționat că există semne care pot indica un seism cu aproximativ 24 de ore înainte ca plăcile tectonice să se lovească.

Vezi și: Cât de rezistent este un apartament la cutremur. Testul pe care trebuie să-l faci înainte să te muți în el

Prezența norilor tip panglică

Unul dintre cei șase indicatori este apariția pe cer a unor nori de tip panglică, dispuși în paralel. Acești nori reprezintă materializarea schimbului energetic între pământ și atmosferă, care precede descărcarea de energie seismică, a explicat generalul Străinu într-un interviu acordat publicației „Ring”.

Cantitatea de apă din fântâni este modificată

Înainte de producerea unui seism, nivelul apei poate scădea sau crește în mod semnificativ. De asemenea, apa poate să își schimbă culoarea și gustul, iar cei care se uită în fântână pot avea senzația că apa ar fi în fierbere.

Comportamentul animalelor de companie

Cel de-al treilea indiciu descoperit de general în cei 30 de ani de cercetări este reprezentat de schimbările comportamentale ale animalelor de companie.

Generalul Străinu a observat că înainte de producerea unui seism, câinii și pisicile devin foarte nervoși și încearcă să iasă din casă. De asemenea, peștii și broaștele-țestoase din acvarii pot simți vibrațiile pământului și devin foarte agitați.

Te poate interesa și: Regulile de aur în caz de cutremur. Ce trebuie să faci înainte, în timpul și după un seism. Toată lumea trebuie să știe

Paraziții electrici

În zona vizată se observă creșterea paraziților electrici la recepțiile de telefonie mobilă, televiziune și radio.

Descărcări electrice

Acesta a mai precizat că în zona seismică pe cer se observă prezența unor lumini și a descărcărilor electrice, care apar din cauza scăpărilor energetice al scoarței terestre.

De asemenea, animalele de pământ, precum șerpii sau șobolanii, vor ieși din ascunzișuri înainte de producerea unui seism.

Oamenii devin mai agitați

Conform unui studiu condus de seismologii japonezi, comportamentul oamenilor prezintă și el modificări înainte de producerea unui cutremur, lucru confirmat și de generalul Străinu.

„În orele premergătoare unui cutremur, în zona respectivă, ființele vii devin foarte agitate, inclusiv oamenii. Au o stare de nervozitate, de neliniște, care apare fără motiv”, a mai explicat Emil Străinu.

Urmăriți Impact.ro și pe