Cât de rezistent este un apartament la cutremur. Testul pe care trebuie să-l faci înainte să te muți în el

Ana Anitoiu 09.02.2023, 11:53
Cât de rezistent este un apartament la cutremur. Testul pe care trebuie să-l faci înainte să te muți în el

Un specialist a explicat cum poți afla cât de rezistent este un apartament la cutremur. Iată ce test trebuie să faci înainte de a te muta într-o nouă locuință, astfel încât să te asiguri că imobilul nu se va prăbuși în cazul unui seism major.

Ce test trebuie să faci atunci înainte de a cumpăra un apartament

Testul pe care trebuie să îl faci înainte de a cumpăra un apartament presupune să ceri cât mai multe informații referitoare la modul în care a fost construit blocul. Preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România, doctorul inginer Lucian Melinceanu, a explicat care sunt detaliile importante.

„În primul rând, avem nevoie de informații minime despre structura casei. Trebuie să cerem cartea tehnică a blocului, care trebuie să fie la administratorii imobilelor. Administrația imobilului este obligată să aibă această carte tehnică a imobilului, iar refuzul de a preda pentru consultare documentul trebuie înțeles ca atare.”, a spus specialistul.

De asemenea, inginerul a spus că, în principiu, este recomandată alegerea unui apartament construit după anul 1977, în care a avut loc cel mai devastator cutremur din România. Motivul este acela că după seismul de atunci au fost introduse noi standarde în construcții.

Ultimul cutremur devastator din Romania s-a produs in 1977
Ultimul cutremur devastator din Romania s-a produs in 1977

Ce alte detalii sunt importante

Specialistul a mai avertizat că în cazul în care vrei să cumperi un apartament aflat într-un bloc nou, este obligatorie o analiză a proiectului. În cazul unui bloc vechi, este necesară verificarea expertizei tehnice, deoarece unele imobile ar putea fi catalogate ca fiind cu risc seismic.

„Toate aceste demersuri, consultarea cărții tehnice și a eventualei expertize tehnice, în cazul cădirilor vechi, dar și cea a proiectului, când vorbim de construcție nouă, trebuie realizate de specialiști în structuri, care pot certifica dacă clădirea are probleme sau nu. E cam ca atunci când îți cumperi o mașină la mâna a doua și te duci să o vezi cu un mecanic”, a adăugat expertul.

Proiectul de rezistență, important

Inginerul a mai atras atenția că trebuie să ții cont și de existența sau absența unui proiect de rezistență din cartea tehnică a imobilului. Dacă acesta există, trebuie să fie realizat după normativele de după cutremurul din 1977.

„Nu spun că proiectele realizate conform normativelor anterioare sunt neapărat proaste, dar ca să stea liniștit e bine ca un neprofesionist să pună această condiție.”, a mai spus inginerul.

„Cel mai important este ca structura de rezistență să fie intactă și acest lucru se verifică destul de ușor. La lovire, nu una foarte puternică, pereții de umplutură vibrează ușor spre deosebire de cei din structura de rezistență care sunt extrem de rigizi.

În plus, se verifică existența elementelor vizibile din structura de rezistență, adică grinzi, pereți, stâlpi și corespondența dintre situația din realitate și cea din proiectul de rezistență”, a mai spus Lucian Melinceanu.

Mai mult, este necesar să verifici dacă apartamentul are modificări la structura de rezistență. Această verificare poate fi făcută foarte ușor, lovind ușor pereții interiori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...