Vaci învățate să meargă la toaletă în cadrul unui experiment. La ce concluzie surprinzătoare s-a ajuns

Badea Violeta, Ana Ionescu 22.09.2021, 14:55
Vaci învățate să meargă la toaletă în cadrul unui experiment. La ce concluzie surprinzătoare s-a ajuns

Mai mulți cercetători au realizat un experiment inedit. Aceștia au învățat o turmă de vaci să meargă la toaletă pentru a avea parte de ferme mai ecologice. Iată cum au reșit să dreseze animalele și la ce concluzie s-a ajuns în urma experimentului.

Vaci dresate să meargă la toaletă

Mai mulți oameni de știință au realizat un experiment ciudat. Aceștia au dresat vacile să-și facă nevoile la toaletă. Cercetătorii sunt de părere că urina lor contaminează solul, căile navigabile și contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră și la acidificarea pământului.

Totul a început ca o glumă, susțin oamenii de știință din Noua Zeelandă şi Germania, dar s-a demonstrat că munca lor ar putea aduce beneficii uriașe pentru mediul înconjurător, fiindcă urina bovinelor are un conținut ridicat de azot.

„Dacă am putea colecta 10% până la 20% din urina bovinelor, aceasta ar fi suficient pentru a reduce considerabil emisiile de gaze cu efect de seră şi spălarea nitraţilor”, a precizat cercetătorul Douglas Elliffe, de la Universitatea din Auckland, conform The Guardian.

Specialistul a mai explicat că azotul din urina vacilor se descompune în timp în două substanţe extrem de periculoase: oxidul de azot, un gaz dăunător cu efect de seră, şi nitratul, care este reținut de sol şi ajunge în râuri.

Potrivit datelor oficiale, oxidul de azot reprezintă circa 5% din emisiile de gaze cu efect de seră şi aproximativ 10% din emisiile Noii Zeelande.

Vaci dresate
Vaci dresate

Cum au reușit să dreseze vacile

Te întrebi cum au putut fi vacile dresate? Ei bine, oamenii de știință au spus că au folosit mâncarea ca recompensă pentru a învăța 16 vaci să-și faci nevoile într-un ţarc cu toaletă. Cercetătorii au mărturisit că au rămas impresionați de rezultate și au comparat inteligența unei vaci cu cea a unui copil de trei ani.

„Bovinele, la fel ca multe alte animale, sunt destul de deștepte și pot învăța multe. De ce să nu fie capabile să învețe cum să folosească o toaletă?”, a precizat Jan Langbein, psiholog de animale la Institutul de Cercetare pentru Biologia Animalelor de Fermă (FBN) din Germania.

Animalele au avut nevoie de câteva săptămâni pentru a învăța să meargă la toaletă. Oamenii de știință au efectuat 15 sesiuni de instruire. Aceștia au declarat că 11 din cei 16 viței din experiment au învățat rapid cum să folosească toaleta, cpnform studiului publicat în jurnalul Current Biology.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...