Cum pui brânză la borcan pentru iarnă simplu şi rapid. Secretul gospodinelor de la ţară

Iancu Andreea, Mihai Ianoși 28.08.2021, 15:01
Cum pui brânză la borcan pentru iarnă simplu şi rapid. Secretul gospodinelor de la ţară

Încă din sezonul cald, gospodinele se întrec în rețete de conserve, legumele și fructele fiind în general vizate pentru a fi puse la borcan pentru iarnă. Tradiția din anumite zone ale țării spune că poți să pui și brânză la borcan pentru iarnă, fiind un preparat apreciat mai cu seamă atunci când frigul face ca animalele să nu mai dea atât de mult lapte pentru a putea fi obținută brânza. Totuși, rețeta de conservă de brânză iese grozavă dacă ții cont de secretul dezvăluit de gospodine.

Cum pregătești brânză la borcan pentru iarnă. Secretul dezvăluit de gospodine

Vara ne delectăm cu o bucată de brânză și o salată de roșii, mai ales în zilele toride, în schimb iarna acest aliment nu mai este la fel de prezent pe mesele noastre. În mod normal, animalele precum vacile sau oile, în sezonul rece, nu mai dau la fel de mult lapte, astfel că gospodarii nu pot produce brânză. Desigur, astăzi avem avantajul cumpărăturilor de la supermarket, însă în zonele rurale se păstrează tradițiile de odinioară și se respectă anumite reguli și în privința alimentației. Astfel, multe gospodine aleg să pună brânză la borcan pentru iarnă, apelând la un secret știut de ele.

Brânza la borcan poate fi o alegere ideală mai cu seamă atunci când intri în pană de idei pe timpul sezonului rece. Aceasta poate fi integrată cu succes într-o rețetă de plăcintă cu brânză, ca umplutură pentru niște gogoși cu brânză, o mămăligă cu brânză la cuptor sau o învârtită cu brânză și jumări. Invitații sau familia se vor linge pe degete după fiecare preparat.

Rețeta de brânză la borcan, pentru iarnă
Cum obții o brânză cremoasă, la borcan, pentru sezonul rece

Rețeta de brânză la borcan

Ingrediente:

  • 2 kg caș de oi (gras, nesărat)
  • 50 g sare grunjoasă neiodată (pentru murături)
  • un pic de sare pentru presărat deasupra
  • opțional: unt sau untură topită

Mod de preparare:

Bucata de caș se păstrează timp de 3-5 zile la temperatura camerei, de preferat așezată pe un tocător de lemn și acoperită cu ajutorul unei pânze subțiri, care să o protejeze de insecte. Aceasta va forma o coajă gălbuie, care chiar se va crăpa în unele zone. De asemenea, ar putea să apară și locuri cu grăsime, semn că este momentul să trecem la următorul pas, cașul fiind dospit. Așadar, tăiem brânza în bucăți groase și apoi se pun pe farfurii sau tăvi, în frigider, pentru 24 de ore. Procesul este necesar pentru a elimina apa în exces sau zerul din brânză.

Bucățelele de caș se vor trece a doua zi prin mașina de tocat sau pe o răzătoare mare. Este necesar să condimentați cașul tocat, punând 25 de grame de sare la 1 kg de brânză, deci este nevoie de 50 de grame de sare pentru cele 2 kg de caș. Se folosește sare grunjoasă, neiodată, ca pentru murături. Brânza se frământă bine până când este incorporată toată sarea. Între timp, se pregătesc borcanele, care se spală bine și se usucă în prealabil, opărindu-se cu apă clocotită. În final, conținutul de caș se așază în borcane, având grijă să tasați fiecare strat, astfel încât să nu rămână zone cu aer și se sigilează la final cu un strat de sare deasupra. După ce ați pus capacele, le puteți așeza în cămară și le veți savura cu siguranță la iarnă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...