Vaccinul Pfizer-BioNTech, eficient şi împotriva tulpinii braziliene a covid-19

Iancu Andreea / 09.03.2021, 12:18
Vaccinul Pfizer-BioNTech, eficient şi împotriva tulpinii braziliene a covid-19

Noi informații arată că vaccinul Pfizer-BioNTech este eficient și împotriva tulpinii braziliene de Covid-19. Un studiu de laborator a demonstrat acest fapt, aducând încă un motiv în plus celor care urmează să se vaccineze sau sunt deja imunizați cu serul produs de cele două companii.

Vaccinul Pfizer-BioNTech este eficient și împotriva tulpinii braziliene a virusului pandemic

Tulpina braziliană a început să se manifeste inclusiv în România, după ce primele două cazuri cu varianta aceasta a lui SARS-CoV-2 au fost depistate și în țara noastră. Apariția mai multor tulpini pe lângă cea inițială i-a determinat pe specialiști să se întrebe dacă serurile de imunizare produse până în prezent au un grad de eficiență și asupra modificărilor virusului. Potrivit unui studiu publicat în urmă cu o zi în New England Journal of Medicine, citat de The Guardian, vaccinul împotriva COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech s-a dovedit eficient și împotriva tulpinii braziliene. Serul a reușit să neutralizeze noua variantă de coronavirus care se răspândește cu rapiditate în Brazilia.

Oamenii de știință susțin faptul că vaccinul are o capacitate de neutralizare a virusului aproximativ egală cu cea asupra versiunii anterioare a SARS-CoV-2. Studiile anterioare arătau inclusiv că serul produs de Pfizer este eficient și pentru tulpinile contagioase din Marea Britanie sau Africa de Sud. Analizele de laborator, efectuate ca urmare a prelevării de sânge de la cei care s-au imunizat, au arătat că vaccinul a reușit să neutralizeze o versiune tehnică a virusului care conţinea aceleaşi mutaţii ca varianta extrem de contagioasă P1, identificată pentru prima dată în Brazilia, potrivit Reuters.

Specialiștii iau în considerare o a treia doză de rapel
Specialiștii iau în considerare o a treia doză de rapel

O a treia doză de vaccin este luată în calcul de specialiști

Chiar dacă producătorii Pfizer-BioNTech consideră că formula actuală a vaccinului este cel mai probabil să protejeze populația și în cazul variantei din Africa de Sud, dar și a celei braziliene sau britanice, specialiștii din medicină studiază posibilitatea vaccinării cu o a treia doză de rapel. Aceștia testează cea de-a treia doză de rapel din vaccin, dar și o versiune reorganizată specială pentru a ținti cu precădere către varianta sud-africană, înțelegând astfel mai bine răspunsul imun al organismului.

Între timp, în România au fost deja confirmate primele două cazuri de Covid-19 cu varianta braziliană. Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că doi bărbați din București, în vârstă de 38 și 57 de ani, au fost diagnosticați cu această tulpină.

Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a fost informat, de către laboratorul INBI Balș, că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, cu varianta braziliană P.1. a SARS-CoV-2, se arată în comunicatul INSP.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI