Vaccinul eficient împotriva tulpinelor de Covid din Marea Britanie și Africa de Sud. Anunțul făcut chiar azi

Stan Filon 08.01.2021, 15:52
Vaccinul eficient împotriva tulpinelor de Covid din Marea Britanie și Africa de Sud. Anunțul făcut chiar azi

Noua tulpină de coronavirus care a apărut în Marea Britanie și care a dat fiori reci întregii planete se pare că poate fi combătută cu succes de vaccinul scos pe piață de BioNTech și Pfizer și folosit deja în multe țări. Acum a fost publicat un raport foarte important.

Vaccinul BioNTech este eficient și împotriva tulpinelor de Covid din Marea Britanie și Africa de Sud

Compania germană BioNTech a anunțat recent că vaccinul său împotriva coronavirusului, dezvoltat împreună cu compania Pfizer, face față și noii tulpini din Marea Britanie, dar și din Africa de Sud.

Acesta acționează împotriva mutației-cheie a nolor variante de coronavirus, potrivit unui studiu preliminar, citat de un comunicat al companiei. Chiar dacă acestea sunt mult mai contagioase decât varianta principală de coronavirus, vaccinul față față cu brio.

Vaccinul BioNTech este eficient si impotriva noilor tulpine de coronavirus
Vaccinul BioNTech este eficient si impotriva noilor tulpine de coronavirus

”Ambele au mutația N501Y”

Mai exact, testele efectuate în vitro au arătat că ”anticorpii persoanelor care au făcut vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva COVID-19 neutralizează efectiv SARS-CoV-2 cu o mutație cheie care se găsește și în două tulpini extrem de transmisibile”, potrivit comunicatului.

Studiul a fost făcut împreună cu Facultatea de Medicină a Universității din Texas (UTMB), în condițiile în care au fost raportate mutații multiple la nivelul glicoproteinelor S, care sunt ținte cheie ale anticorpilor generați de vaccin.

”Deși aceste două variante cu răspândire rapidă sunt diferite, ambele au mutația N501Y, care ajută proteina spike a virusului să se lege de celulele corpului uman”, explică BioNTech. Pentru studiul preliminar s-au folosit eșantioane prelevate e la persoane vaccinate împotriva infecției de coronavirus, iar rezultatele au arătat clar că vaccinul este eficient și împotriva acestor mutații.

Vaccinul poate fi adaptat și la alte mutații ale noului virus

”Pfizer, BioNTech și UTMB sunt încurajate de aceste concluzii prelimiare ale studiului in vitro. Sunt necesare date suplimentare pentru a monitoriza eficacitatea vaccinului Pfizer-BioNTech în prevenirea infectării cu noile variante de virus. Dacă virusul va suferi mutații care să facă necesară o actualizare a vaccinului, pentru a conferi în continuare protecție împotriva COVID-19, credem că flexibilitatea platformei de vaccin ARNm este potrivită pentru a acest lucru”, se mai arată în comunicat.

Între timp, noua mutație a virusului a început să fie depistată și în alte țări. Chiar și în România a fost o persoanăsuspectă, însă s-a dovedit a fi o alarmă falsă. În Franța, însă, a fost înregistrat chiar de anul trecut primul caz de contaminare cu noua tulpină SARS-CoV-2 apărută inițial în Marea Britanie, a anunțat Ministerul Sănătății într-un comunicat, notează AFP, preluat de Agerpres.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...