Vaccinul anti-COVID-19 începe să fie adus în Europa. Nelu Tătaru: „Achiziționăm pentru toată populația României”

Andreea Bisinicu 28.11.2020, 20:27
Vaccinul anti-COVID-19 începe să fie adus în Europa. Nelu Tătaru: „Achiziționăm pentru toată populația României”

Vaccinul anti-COVID-19 începe să fie adus în Europa. Nelu Tătaru: „Achiziționăm pentru toată populația României”. Când vor ajunge dozele în România, pentru a putea începe strategia de vaccinare a populației împotriva coronavirusului.

Când va ajunge vaccinul anti-COVID-19 în România

Vaccinul anti-COVID-19 începe să fie adus în Europa. Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că vaccinul anti-COVID-19 este în drum spre România, având în vedere faptul că Ministerul Sănătății a cumpărat vaccinuri împotriva coronavirusului pentru întreaga populație a țării noastre. Acest anunț a venit după ce a fost adoptată, în ședința Executivului de vineri, 27 noiembrie 2020, strategia de vaccinare a populației și delimitarea categoriilor de români care au prioritate și vor fi primii care vor beneficia de acest program. Este vorba despre persoanele care se află în categoria mare de risc, bolnavii cronici, doctorii și personalul din sistemele sanitar și medical precum și românii care activează în domeniile-cheie care asigură bunul demers al societății.

„La nivelul Comunităţii Europene, noi reprezentăm 4,6% din fiecare livrare care se va face lunar. Odată cu obţinerea acestor avize de la Agenţia Europeană a Medicamentului, se poate face livrarea către statele membre (…) Nimeni nu ştie sigur când vor veni aceste tranşe. Ţine de autorizaţia pe care o vor obţine aceste firme. (…)”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, sâmbătă, 28 noiembrie, într-o conferință de presă susținută la Iași.

Vaccinul anti-covid-19 e pe drum spre Europa. Cate doze au cumparat romanii
Vaccinul anti-covid-19 e pe drum spre Europa. Cate doze au cumparat romanii

Vaccinul anti-COVID-19 începe să fie adus în Europa

Nelu Tătaru a specificat faptul că, în prezent, şase firme au semnat cu Comunitatea Europeană pentru a livra vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2. Este vorba despre AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sanofi, Pfizer/BioNTech, CureVac și Moderna. Potrivit celor de la Digi24, dozele de vaccin anti-COVID-19 au fost transportate în lăzi frigorifice şi sunt gata pentru a fi rapid distribuite în cazul în care sunt aprobate şi omologate. Aceste zboruri reprezintă doar una dintre verigile lanţului global de aprovizionare pus la punct pentru a face faţă provocărilor logistice pe care le presupune distribuirea vaccinului anti-COVID-19. Specialiștii preconizează că aproximativ 70% din populația României va fi vaccinată împotriva virusului COVID-19.

„Printre aceste şase avem trei firme care lucrează pe ARN mesager, două firme care lucrează pe virus atenuat şi o firmă care lucrează pe proteine. Toate cele şase firme au un grafic de livrare, sunt în faza de autorizare a vaccinului. În SUA sunt primele autorizări pentru firmele care vin de acolo, Agenţia Europeană a Medicamentului urmând ca la începutul lunii viitoare să evalueze şi să dea aceste avize. Fiecare dintre aceste firme au un grafic de livrare”, a explicat Nelu Tătaru.

În urmă cu câteva zile, Florin Cîțu anunța, pe pagina lui oficială de Facebook, că a semnat plata avansului către Comisia Europeană pentru procurarea vaccinul anti-COVID-19, în valoare de 12 milioane de euro. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunța la începutul lunii septembrie 2020 că România va primi prin Comisia Europeană 10,7 milioane de doze de vaccin împotriva virusului COVID-19. Mai exact, se pare că României îi revin 1.290.000 de doze de vaccin, aproximativ patru procente din prima tranșă de 30 de milioane de doze.

Urmăriți Impact.ro și pe