Vaccinarea copiilor începe de săptămâna viitoare. Gheorghiță: ”Din 31 mai, programarea prin contul părinților”

Nicu Stan, Ioana Nechifor 29.05.2021, 16:29
Vaccinarea copiilor începe de săptămâna viitoare. Gheorghiță: ”Din 31 mai, programarea prin contul părinților”

Vaccinarea copiilor începe de săptămâna viitoare. Gheorghiță: ”Din 31 mai, programarea prin contul părinților”. Toate detaliile vaccinării, în articolul de mai jos.

Copiii pot fi vaccinați de săptămâna viitoare. Cum se vor înscrie aceștia pentru vaccinul anti-covid

Vaccinarea copiilor începe de săptămâna viitoare. Valeriu Gheorghiță a oferit toate detaliile vizavi de vaccinarea copiilor.

Șeful campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a spus că săptămâna viitoare va începe vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 12-15 ani. Astfel, platforma de vaccinare este este în lucru zilele acestea, în așa fel încât copiii să poată fi programați în contul părinților lor.

Vaccinarea anti-covid la copii incepe saptamana viitoare
Vaccinarea anti-covid la copii incepe saptamana viitoare

Cu ce vaccin vor fi vaccinați copiii

Agenţia Europeană pentru Medicamente a recomandat ieri autorizarea vaccinului Pfizer pentru copiii cu vârste de 12-15 ani. De asemenea, Valeriu Gheorghiță, șeful campaniei de vaccinare, a anunțat astăzi că vaccinarea va începe în câteva zile.

“Vom fi pregătiţi să demarăm această etapă de vaccinare chiar de săptămâna viitoare. În momentul în care toate etapele premergătoare acestui demers vor fi deja gata, ceea ce înseamnă semnarea autorizării de către Comisia Europeană, traducerea rezumatului caracteristicilor produsului în limba romană, publicarea pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, ulterior va fi emisă o instrucţiune în acest sens prin care va debuta în mod oficial etapa de vaccinare pentru copiii cu vârstă cuprinsă între 12 şi 15 ani.

Cum va decurge vaccinarea la copii

Pe scurt, aceeaşi infrastructură, aceleaşi centre de vaccinare, atât centre fixe, cabinete de medicină de familie, evenimente de tip maraton de vaccinare, centre de tip drive thru, pot fi accesate atât prin programare cât şi prin prezentare directă.

În momentul acesta platforma de programare este în curs de optimizare, sperăm ca luni, pe 31 mai, să fie pregătită pentru a permite deja programarea prin contul părinţilor”, a declarat Valeriu Gheorghiță sâmbătă, la maratonul vaccinării de la București.

Schema de vaccinare, aceiași ca și la adulți

Șeful Campaniei de Vaccinare a precizat că schema este aceeași ca și la adulți, două doze la interval de 21 de zile.

“Schema de vaccinare este similară cu a adultului, constă în administrarea a două doze, la interval de 21 de zile. Datele din studiile clinice sunt cât se poate de bune, în sensul în care avem un profil de siguranţă foarte bun, o telerapiditate foarte bună şi o maximă eficacitate, în sensul în care nu au fost înregistrate cazuri de COVID – 19 în grupul copiilor vaccinaţi comparativ cu cei nevaccinaţi.

Copiii, mai bine protejați de vaccinul anti-covid

Ba mai mult decât atât, nivelul anticorpilor a fost semnificativ mai crescut decât în rândul populaţiei adulte vaccinate cu acelaşi tip de vaccin. În perioada următoare vom fi pregătiţi să demarăm această etapă de vaccinare şi cred că este o veste bună în mod deosebit pentru copiii care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice, cu afecţiuni care îi expun unui risc crescut de a face o formă gravă de îmbolnăvire”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

În primele cinci luni de la debutul campaniei de vaccinare, au fost vaccinați peste patru milioane de români, cel puțin cu o doză.