Maraton de vaccinare pentru copii, pe 31 mai și 1 iunie. Doar cei peste 16 ani se pot imuniza, trebuie să vină însoțiți de părinți

Ana Anitoiu, Alexandrina Toader 25.05.2021, 19:54
Maraton de vaccinare pentru copii, pe 31 mai și 1 iunie. Doar cei peste 16 ani se pot imuniza, trebuie să vină însoțiți de părinți

Un maraton de vaccinare cu serul de la Pfizer/BioNTech pentru copii va avea loc pe 31 mai și 1 iunie în România, cu ocazia Zilei Copilului. Evenimentul este dedicat doar minorilor de peste 16 ani, care vor trebui să se prezinte însoțiți de părinți, bunici sau un tutore legal. Pentru categorii mai mici de vârstă încă nu există vaccinuri aprobate în țară.

Valeriu Gheorghiță, despre maratonul de vaccinare pentru copii

Anunțul despre maraton are loc în contextul în care Pfizer/BioNTech a primit deja undă verde pentru vaccinarea copiilor de 12 până la 15 ani, în Statele Unite ale Americii, iar Moderna a anunțat că serul său este sigur pentru minorii 12 ani până la 17 ani. Însă, deocamdată, în România, la fel ca în toată Uniunea Europeană, singurul vaccin împotriva coronavirusului ce a fost autorizat pentru copii este cel produs de Pfizer/BioNTech, pentru tinerii cu vârsta de peste 16 ani.

Agenția Europeană a Medicamentului este așteptată să dea în curând undă verde vaccinului Pfizer și pentru categoria de vârstă 12-15 ani. Însă, chiar și dacă aprobarea va fi dată până la data de 1 iunie, autorizarea acestuia în fiecare țară în parte va mai dura ceva timp, pentru că există unele proceduri, după cum a explicat Valeriu Gheorghiță. „E puțin probabil ca pe 1 iunie să fie toate etapele parcurse (pentru autorizarea în România)”, a precizat coordonatorul campaniei de imunizare.

Maraton de vaccinare pentru copii, pe 31 mai si 1 iunie. Doar cei peste 16 ani se pot imuniza
Un copil vaccinat de un cadru medical

Când ar putea începe vaccinarea copiilor cu vârste de sub 16 ani în România

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului, imunizarea copiilor de sub 16 ani în România ar urma să ia startul imediat după ce toate etapele de autorizare necesare vor fi parcurse, în câteva zile, în luna iunie.

Medicul Valeriu Gheorghiță a atras atenția că tinerii din România cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani nu trebuie să aștepte maratonul de vaccinare anti-Covid-19, deoarece se pot imuniza deja în orice centru de vaccinare din țară, fără să aibă nevoie de o programare în prealabil.

Elevii ar putea fi vaccinați cu două seruri până la începutul noului an școlar

În contextul în care atât Pfizer, cât și Moderna au cerut, respectiv au anunțat că vor solicita în curând aprobări pentru folosirea vaccinurilor în rândul copiilor, elevii ar putea fi imunizați fie cu un ser, fie cu altul, până la începutul noului an școlar.

Directorul executiv al companiei Moderna, Stéphane Bancel, a declarat că va depune și o cerere la Agenția Europeană a Medicamentului, la începutul lunii iunie. Vezi AICI ce reacții adverse au înregistrat copiii la vaccinul Moderna, în timpul studiului clinic!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...