Urmează prima grevă din istoria MAI? „Este un moment de cotitură”

Andra Daoud 23.07.2022, 00:08
Urmează prima grevă din istoria MAI? „Este un moment de cotitură”

Negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă au eșuat, a anunțat vineri sindicatul Europol. Liderii sindicali au transmis că, astfel, sunt întrunite condițiile pentru organizarea primei greve din istoria MAI. Angajații din structurile MAI nu au interdicție în a organiza o astfel de acțiune, au mai transmis cei de la Europol.

Moment de cotitură pentru angajații MAI, în urma negocierilor eșuare

Reprezentanții MAI desemnați să conducă negocierile pentru încheierea unui Contract Colectiv de Muncă nu au ajuns la un rezultat favorabil pentru angajații din structurile Ministerului Afacerilor Interne. Anunțul a fost făcut vineri, de către sindicatul Europol. Reprezentanții sindicatului au transmis că, în urma refuzului angajatorului de a accepta propunerile formulate în unanimitate de către Federaţia PUBLISIND, FSNPPC şi Smart LEX, sunt create premisele favorabile pentru a fi organizată prima grevă din MAI.

„În urma finalizării negocierilor pentru încheierea unui Contract Colectiv de Muncă (CCM) valabil pentru întreg personalul contractual/civil din cadrul MAI, indiferent de structură, reprezentanţii conducerii desemnaţi să negocieze au refuzat o serie de propuneri.

Este important să precizăm că negocierea CCM-ului a fost iniţiată în urmă cu aproximativ 1 lună jumătate, iar partea sindicală a fost reprezentată de cele 3 organizaţii sindicale reprezentative la nivelul MAI, printre care şi Federaţia PUBLISIND din care face parte Sindicatul EUROPOL”, au transmis, vineri, reprezentanţii Sindicatului Europol.

Urmează prima greva din istoria MAI Este un moment de cotitura
Europol reprezinta angajatii din structurile MAI

Angajații MAI nu au interdicție în a organiza grevă

Sindicatul Europol a mai anunțat că, spre deosebire de negocierile anterioare, de data aceasta angajații MAI – IGPR, IGPF, IGI, IGAV, DGPI, DGA, ISU, JANDARMERIE nu au niciun fel de interdicție prevăzută în lege pentru a organiza o grevă.

„Sigur, până la momentul încetării activităţii de către personalul contractual, legea ne obligă să parcurgem etapele concilierii şi medierii care se vor asigura de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. După această etapă a concilierii, dacă MAI nu va accepta revendicările, este obligatorie notificarea unităţilor MAI despre organizarea GREVEI DE AVERTISMENT care nu poate dura mai mult de 2 ore şi în cele din urmă a GREVEI propriu-zise, pe perioadă nedeterminată.”, au mai precizat sindicaliştii.

„Mai mult, tot Legea nr. 62/2011 a Dialogului social, la art. 186 statuează dreptul altor angajaţi din sectorul de activitate (cum sunt MApN, SRI, SIE, STS, SPP) să declare şi ei GREVĂ DE SOLIDARITATE care implică încetarea activităţii pentru 1 zi. În acest sens, cele 3 federaţii sindicale reprezentative vor asigura plata drepturilor salariale pentru membri care vor participa la GREVĂ”, au mai transmis sindicaliştii.

Reprezentanții polițiștilor au mai afirmat că negocierile eșuate reprezintă „un moment de cotitură care poate declanşa scânteia nemulţumirilor mocnite din întreaga structură de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”.

Urmăriți Impact.ro și pe