„Stratagema Europol”, o nouă escrocherie în masă în Europa. Și România este implicată în păcăleala cu milioane de euro

Mihnea Tălău 12.07.2022, 18:21
„Stratagema Europol”, o nouă escrocherie în masă în Europa. Și România este implicată în păcăleala cu milioane de euro

O nouă escrocherie telefonică face ravagii în Germania. Escrocii se dau drept ofițeri Europol, mizează pe cantitate în detrimentul calității, exploatând un defect de proiectare al infrastructurii de telecomunicații.

Escrocii au adus prejudicii de milioane de euro

Christof Bock, un inginer de date în vârstă de 38 de ani, stabilit la Berlin, a primit un apel de la un număr necunoscut. Prin intermediul unei linii telefonice cu probleme, a fost informat în limba engleză că datele sale de identitate și datele bancare au fost găsite în urma unui raid al poliției în suburbia Berlinului, alături de 9 kg de cocaină și de documente care arătau transferuri din contul său în Columbia. Pentru a-și proteja economiile, a fost îndemnat să transfere bani din contul său bancar, și repede, informează The Guardian.

Apelul de pe telefonul mobil al lui Bock a fost unul dintre apelurile frauduloase care au inundat cetățenii germani în ultimele luni, prin intermediul cărora escrocii care se dau drept ofițeri Europol și Interpol și falsifică numerele de telefon ale agențiilor internaționale de aplicare a legii, au colectat date private și au fraudat milioane de euro.

Joi, autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor din Germania, Agenția Federală pentru Rețele, a declarat că a primit un număr record de plângeri privind „stratagema Europol” în luna iunie – aproximativ 7.600 din totalul de 22.000 de la sfârșitul lunii februarie. Numărul de apeluri neraportate este probabil de câteva ori mai mare.

Oficiile de poliție penală din majoritatea celor 16 state germane nu au dezvăluit sumele pe care escrocii au reușit să le sustragă cetățenilor, dar poliția din Bavaria, unde locuiește aproximativ 15% din populația totală a țării, a declarat că suma prejudiciilor până la 21 iunie numai în acest land se ridica la peste 2,5 milioane de euro.

Ce se intampla cand tastezi codul #06# pe telefon. Apare o informatie esentiala despre mobilul tau

Metoda este una ingenioasă

Metoda exploatează defectele de proiectare ale infrastructurii de telecomunicații pe care furnizorii de telefonie se străduiesc să le remedieze și, spre deosebire de schemele anterioare de escrocherie telefonică, nu pare să își selecteze țintele în funcție de vârstă sau de locație. Prima voce pe care Bock a auzit-o la telefon a fost un mesaj automat care îi spunea că a fost victima unui furt de identitate.

Bock a apăsat numărul 1 și a fost pus în legătură cu un operator real care l-a informat cu privire la detaliile aparentului furt de identitate și i-a spus imediat că va primi un alt apel de la un anchetator Europol. Următorul apel a venit de la un număr olandez care, după o căutare rapidă pe Google, părea să confirme că aparținea Europol.

Falsificarea identificatorului de apelant, prin care afișajele telefoanelor mobile sunt făcute să arate nu numărul de telefon al apelantului real, ci unul creat digital, este disponibilă de ani de zile pentru persoanele cu cunoștințe tehnologice avansate, deși practica a devenit mai răspândită odată cu creșterea prevalenței apelurilor telefonice VoIP (voice over internet protocol) bazate pe internet.

Vorbind în engleză, cu ceea ce Bock a descris ca fiind un accent neeuropean, pretinsul ofițer Europol l-a sfătuit să își protejeze economiile cumpărând mai multe carduri cadou Google Play de la un magazin din apropiere și transmițând numărul de serie.

Anchetatorii spun că, în alte cazuri, escrocii au încercat să convingă victimele să cumpere vouchere Amazon, să cumpere criptomonede sau să instaleze pe computerul lor un software care le permite să acceseze conturile bancare ale victimelor.

„Europol nu vă va suna niciodată direct și nu le va cere oamenilor bani. Nu suntem literalmente în poziția legală de a face acest lucru”, a declarat, Jan Op Gen Oorth, un purtător de cuvânt al Europol.

Când Bock și-a exprimat scepticismul, persoana care a sunat la celălalt capăt al firului i-a spus că un apel la poliția locală va avea ca rezultat reținerea sa „timp de 72 de ore” fără acces la un avocat și că toate activele sale presupus înghețate vor fi donate în scopuri caritabile.

Apelurile vin și din România

Germania pare să fie principala țintă a escrocilor de la Europol, deși au fost raportate câteva cazuri și în Franța și Austria. Poliția federală și cea de stat au transmis mesaje de avertizare a cetățenilor cu privire la această schemă și i-au sfătuit să închidă telefonul.

Dar depistarea escrocilor din spatele stratagemelor mai sofisticate din punct de vedere tehnologic ale Europol reprezintă o provocare mai mare. Agenția Federală de Rețele a descoperit că apelurile, care au ajuns în Germania prin intermediul unor rețele din India, România, Spania și alte țări, sunt probabil direcționate peste mai multe granițe pentru a acoperi urmele escrocilor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...