Urmările ”nopții furtunoase” din România. Distrugeri în 17 județe, cum arată pagubele produse în nordul țării. VIDEO

Iancu Andreea, Coteț Alexandru 29.07.2021, 12:46

Românii au trecut prin experiența unei „nopți furtunoase” în urmă cu mai multe ore, după ce aversele de ploaie și vântul puternic și-au unit forțele într-o furtună care a produs pagube considerabile în mai multe regiuni ale țării. Distrugeri au fost semnalate în 17 județe ale României, care arată acum „ca după război”. Fenomenele meteo prognozate de ANM și anunțate în timpul desfășurării prin sistemul de avertizare RO-Alert au dus la avarierea mai multor locuințe și autovehicule, imaginile dezastrului produs fiind grăitoare.

Care au fost urmările furtunii din noaptea trecută. Imagini cu distrugeri în 17 județe și pagubele din nordul țării

În ultimele 24 de ore, România a fost afectată de fenomenele meteo intense, mai multe furtuni fiind semnalate în numeroase județe ale țării. Efectele acestei „nopți furtunoase” s-au resimțit în 83 localități din 17 județe (BH, BT, BN, CJ, CL, DB, GR, HD, HR, IF, MS, OT, PH, SJ, SV, TR și VL) și în municipiul București. În aceste zone s-a intervenit pentru evacuarea apei din 6 case, 4 anexe gospodărești, 10 beciuri/subsoluri și un pasaj rutier. Totodată, salvatorii au acționat pentru a îndepărta mai multe elemente de construcție, desprinse de pe acoperișurile a 44 de obiective economice/blocuri de locuințe, cât și pentru degajarea a 293 copaci și 39 stâlpi căzuți pe carosabil, fiind afectate 57 autoturisme.

Din fericire, nu au fost semnalate victime în urma manifestării codurilor de vreme rea din ultimele ore. Și traficul rutier a fost temporar blocat pe 6 drumuri naționale (DN 29D/BT, DN 66/HD, DN 1/PH, DN 1C/SJ, DN 15C/SV și DN 67B/VL) și pe 4 drumuri județene (DJ 291/BT, DJ 138/HR, DJ 108F/SJ și DJ 110/SJ) din cauza copacilor rupți și a apei adunate de pe carosabil. O echipă de intervenție din Suceava a acționat pentru a îndepărta de pe suprafața carosabilului resturile rămas în urma furtunii de seara trecută. Aceștia au putut observa cum mai multe acoperișuri și bucăți din exteriorul blocurilor au fost luate de vânt și lăsate în mijlocul străzii, afectând traficul și punând în pericol oamenii.

 

Efectele furtunii în Botoșani

O echipă de pompieri a intervenit în Botoșani, după ce furtuna de azi-noapte a afectat mai multe autoturisme parcate în zona unor blocuri din oraș. Locuitorii din zonă au venit în ajutorul trupelor speciale pentru a înlătura elementele căzute peste vehicule, mai multe bucăți de acoperiș fiind desprinse de vântul puternic.

Care au fost urmările

Mai multe autovehicule au fost avariate în Botoșani

În Bihor, furtuna a afectat traficul feroviar. Un acoperiș din Bistrița Năsăud a fost măturat de vântul puternic

Echipele de urgență au reușit să intervină în această dimineață în Bihor pentru a înlătura mai multe crengi și trunchiuri de copaci, căzute pe linia de tren din regiune. De asemenea, în cazul unei construcții din Bistrița Năsăud, pompierii au descoperit cu stupoare cum un acoperiș al unei construcții a fost distrus de furtună.

Pompierii rămân la datorie pentru intervenția promptă la solicitările cetățenilor aflați în dificultate, iar dinamica evenimentelor din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor necesare optimizării misiunilor de răspuns. Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei „Fii pregătit” sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...