Cod portocaliu de ploi torențiale în România. Mașini avariate în București. Vijeliile au doborât copaci și stâlpi de iluminat în țară

Ana Anitoiu 28.07.2021, 23:51

O avertizare de Cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii a fost emisă miercuri seară de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru municipiul București și județul Ilfov. Un mesaj RO-Alert a fost trimis locuitorilor din aceste zone. Alte avertizări meteo sunt valabile în mai multe regiuni ale țării.

Update ora 23:51. În zona Drumul Taberei din București, două mașini din șase au fost avariate serios după ce vântul a doborât un copac. Unul dintre proprietarii automobilelor a cerut primăriei Sectorului 6 tăierea copacului ce de altfel era sănătos.

Cod portocaliu de ploi torențiale. Mesaj RO-Alert

Potrivit meteorologilor de la ANM, un Cod portocaliu de ploi torențiale este valabil miercuri, până la ora 23:30, în București și județul Ilfov, unde sunt așteptate și vijelii cu rafale de peste 70 – 75 km/h, respectiv de peste 65 – 75 km/h.

”Avertizare meteo Cod portocaliu. Averse torențiale și descărcări electrice frecvente. Perioada de manifestare 28.07.2021, până la orele 23.30. Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție. Urmați instrucțiunile autorităților. Accesași canalele media și aplicațiile din mediul online ale DSU, IGSU și ANM pentru mai multe informații și actualizări despre eveniment”, a fost mesajul Ro-Alert.

Cod portocaliu de ploi torentiale in Romania
Mesajul RO-Alert

Cod portocaliu și Cod galben de caniculă în țară

De asemenea, ANM a emis un Cod portocaliu de caniculă valabil între 29 și 31 iulie în  județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș – Severin.

”Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

În zilele de 1 și 2 august valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat”, au avertizat meteorologii.

De asemenea, conform ANM, în cea mai mare parte a țării va fi Cod galben de caniculă, în același interval, 29 – 31 iulie. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

”În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade”, au transmis meteorologii.

Probleme în București și în restul țării din cauza condițiilor meteo

Vântul puternica doborât mai mulți copaci în București și a avariat rețeaua de contact a tramvaielor. Liniile 61, 66, 69 și 90 au fost blocate pe Calea Plevnei după ce un copac s-a prăbușit pe șosea. În plus liniile de tramvai 14, 55, 69, 70, 79, 85, 86 și 90, au fost blocate pe Bulevardul Ferdinand, la Foișorul de Foc, în urma unei avarii în rețeaua de contact. A fost trimis un echipaj de intervenție.

Totodată, Centrul Infotrafic a anunțat că circulația a fost blocată din cauza vremii și pe o magistrală feroviară şi două drumuri naţionale.

“Din cauza vijeliei din ultimele ore, două tronsoane de pe magistrala 400 sunt afectate, respectiv: la kilometrul feroviar 210+200 de metri, între staţiile CF Lunca Bradului şi Răstolniţa, judeţul Mureş, crengile unui copac au căzut pe locomotiva unui tren care circulă pe relaţia Miercurea Ciuc-Târgu Mureş.

Nu sunt persoane rănite, însă circulaţia feroviară este oprită. La kilometrul feroviar 66+600 de metri, în staţia CF Băile Tuşnad, judeţul Harghita, s-a rupt firul de contact, astfel că traficul feroviar este blocat”, arată un comunicat al Centrului Infotrafic.

Pe DN 67B Drăgăşani – Târgu Cărbuneşti, în zona comunei Măciuca din judeţul Vâlcea, circulația a fost blocată pe ambele sensuri din cauza unui copac doborât. Nu au fost răniți și nici mașini avariate.

A fost blocat și traficul pe DN 29D Botoşani – Ştefăneşti, în localitatea Stăuceni, unde dvântul puternic a doborât doi stâlpi de iluminat public ce au căzut pe șosea. Nici aici nu s-au înregistrat victime şi pagube.