Ce este furtuna lentă. Motivul pentru care fenomenul meteo lasă dezastru în urmă

Ana Anitoiu 22.07.2021, 22:35
Ce este furtuna lentă. Motivul pentru care fenomenul meteo lasă dezastru în urmă

Furtuna lentă a fost explicată de specialiști, în contextul în care acest fenomen meteorologic s-ar putea manifesta de 14 ori mai des până la finalul acestui secol, în cel mai sumbru scenariu posibil.

Ce este o furtună lentă

Potrivit specialiștilor, o furtună lentă este aceea ce se mișcă încet și are drept consecință căderea unei cantități mai mari de ploi pe o zonă mică, crescând riscul de inundații considerabile. Un astfel de fenomen meteorologic a făcut ravagii în Germania, Olanda și alte țări în ultima săptămână.

Rezultatele unor noi studii arată că astfel de riscuri ar putea să crească dacă încălzirea globală va continua să încetinească vânturile de mare altitudine ce înconjoară emisfera nordică. Prin urmare, furtunile ploioase vor rămâne mai mult deasupra unor zone cu risc crescut de inundații.

Fenomenul a fost legat de valuri de căldură cumplite în Rusia și de inundații în Pakistan. Însă, furtunile lente în Europa obișnuiau să fie extrem de rare. Acest lucru s-a schimbat și ar urma să se schimbe în rău în continuare, ajungând la o frecvență de până la 14 ori mai mare în anul 2100 față de cea e la începutul secolului, conform unui studiu publicat recent.

Ce este furtuna lenta. Motivul pentru care fenomenul meteo lasa dezastru in urma
Inundatii in Germania

Furtunile lente, tot mai dese în cazul în care nu se va face o schimbare

Acest nou studiu, al cărui principal autor este hidroclimatologul Hayley Fowler de la Universitatea Newcastle, este primul ce subliniază rolul furtunilor lente în provocarea averselor extreme în Europa. Specialiștii au folosit modele pe calculatorul Met Office cu o rezoluție de 2 kilometri, la fel ca pentru prognoza vremii pe termen scurt.

Cercetătorii au analizat schimbările în furtunile care se mișcă lent, într-un scenariu în care emisiile de carbon nu sunt tăiate și continuă să crească. Furtunile ce au fost proiectate au fost chiar mai lente față de cele ce au inundat recent Germania și alte țări.

”Acest studiu arată că, pe lângă intensificarea ploilor cu încălzirea globală, ne putem aștepta și la o creștere a furtunilor lente. Asta este foarte relevant pentru inundații recente precum cele văzute recent în Germania și Belgia, care subliniază impactul devastator al furtunilor lente”, a spus profesoara Lizzie Kendon de la Met Office Marea Britanie.

Un alt om de știință, Abdullah Kahraman de la Universitatea Newcastle University din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, a declarat că această analiză este foarte utilă, deoarece arată cum se poate schimba clima, în cazul în care nivelul emisiilor nu se va modifica, iar oamenii nu vor începe să protejeze mai mult mediul.