Unul dintre cele mai vechi localuri de tip pub din lume se închide. A funcționat 1000 de ani

Cătălina Burghelea 08.02.2022, 10:55
Unul dintre cele mai vechi localuri de tip pub din lume se închide. A funcționat 1000 de ani

Un pub englezesc, care se pretinde a fi cel mai vechi din Marea Britanie, își închide porțile din cauza problemelor financiare agravate de pandemia de coronavirus. Ye Olde Fighting Cocks din St. Albans, chiar la nord de Londra, s-a deschis în anul 793 d.Hr., potrivit site-ului său. În 2022, a anunțat că nu-și va mai servi clienții, „după o perioadă extrem de dificilă”.

Un pub englezesc își închide porțile

Anunțul trist a fost făcut de proprietarul pub-ului, Christo Tofalli, vineri, pe pagina de Facebook a barului.

„Împreună cu echipa mea, am încercat totul pentru a ține pub-ul deschis”, a scris Tofalli. „Cu toate acestea, ultimii doi ani au fost fără precedent pentru industria ospitalității și ne-au învins pe toți cei care ne-am străduit din răsputeri pentru ca acest pub premiat să poată funcționa în continuare”, a completat proprietarul localului englezesc, potrivit CNN.

Ye Olde Fighting Cocks a fost grav afectat de pandemie

Tofalli a mai spus că întreținerea localului era „extrem de dură” înainte de pandemie, dar efectele Covid-19 au fost „devastatoare”, ira pub-ul nu și-a mai putut îndeplini obligațiile financiare.

„Este de la sine înțeles că am inima frântă: acest pub a fost mult mai mult decât o simplă afacere pentru mine și mă simt onorat că am jucat chiar și un rol mic în istoria sa”, a scris bărbatul pe rețelele sociale.

Foto Facebook
Foto Facebook

Detalii interesante despre cel mai vechi pub din Marea Britanie

Industria pub-urilor din Marea Britanie supraviețuia greu chiar și înainte de pandemie, deoarece oamenii au renunțat la aceste localuri în favoarea barurilor și a restaurantelor. Între 2008 și 2018, peste 11.000 de cârciumi și-au închis porțile, potrivit Biroului pentru Statistică Națională din Marea Britanie, reducând numărul total cu aproape un sfert.

Clădirea Ye Olde Fighting Cocks a fost construită în secolul al XI-lea și a fost folosită inițial pentru porumbei, potrivit biroului local de turism. Pub-ul este numit după luptele de cocoși care au avut loc acolo la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, iar Oliver Cromwell ar fi dormit o noapte la han în timpul războiului civil englez.

Ce spune Cartea Recordurilor despre vechimea localului

Ye Olde Fighting Cocks a fost recunoscut ca cel mai vechi pub din Anglia de Cartea Recordurilor, însă titlul acordat de prestigioasa carte este acum inactiv, potrivit Guinness Book.

„Acest record a fost oprit în 2000, când a devenit clar că nu era posibil să fie verificat în totalitate”, a precizat purtătorul său de cuvânt într-un comunicat.

„Chiar și atunci când am publicat informații în acest sens în trecut, nu am fost niciodată în măsură să precizăm exact care a fost cel mai vechi pub din țară, deoarece vechimea și utilizarea istorică a clădirilor sunt în multe cazuri incerte”, a adăugat reprezentantul Guinness Book.

Speranța ar putea veni de la o fabrică de bere

Deținător de record sau nu, acesta poate să nu fie finalul pub-ului. Un purtător de cuvânt al Mitchells & Butlers, fabrica de bere care deține sediul, a declarat că lucrează pentru redeschiderea localului

„(…) Îi putem asigura pe localnici că acesta nu este sfârșitul pub-ului”, a declarat fabrica de bere.

„Explorăm în prezent toate oportunitățile pentru viitorul site-ului și sperăm să redeschidem pub-ul sub o nouă conducere cât mai curând posibil”, au adăugat patronii de la Mitchells & Butlers.

Regatul Unit găzduiește multe pub-uri istorice, inclusiv faimoasa tavernă Prospect of Whitby de pe malul râului din Londra. Înființată în 1520 și cunoscută anterior ca Taverna Diavolului, barul a fost un loc de întâlnire renumit pentru contrabandişti și pirați, aceștia din urmă făceau comerț de contrabandă și vindeau cadavrele care fuseseră spălate de râul Tamisa.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...