Unul dintre cei mai cunoscuți retaileri a închis toate magazinele. Zeci de mii de angajaţi, concediaţi

Nicu Stan 18.05.2021, 13:20
Unul dintre cei mai cunoscuți retaileri a închis toate magazinele. Zeci de mii de angajaţi, concediaţi

Unul dintre cei mai cunoscuți retaileri a închis toate magazinele. Zeci de mii de angajaţi au fost concediaţi. Toate detaliile incredibile, în rândurile de mai jos.

Un retailer uriaș și-a închis toate magazinele din cauza pandemiei. Mii de angajați au rămas pe drumuri

Unul dintre cei mai cunoscuți retaileri și-a închis toate magazinele lăsând zeci de mii de angajați pe drumuri. Ultimele 28 de magazine ale gigantului britanic Debenhams au fost desființate în acest weekend, la 243 de ani după ce brandul a început să funcționeze.

Debenhams a intrat în faliment și administrare specială acum un an, după ce a fost nevoită să își închidă toate spațiile în contextul expansiunii comerțului onlline, precum și din cauza restricțiilor anti-covid.

Debenhams si-a inchis toate magazinele
Debenhams si-a inchis toate magazinele

12000 de angajați au rămas șomeri

După blocaj, 97 de magazine au fost redeschise pentru a se epuiza stocurile, însă și acestea au fost închise încet-încet, în ultimele două săptămâni, totul culminând cu închiderea ultimelor unități în weekend-ul trecut, scrie profit.ro.

Astfel, peste 12.000 de angajați au fost concediați. Problemele lanțului au fost generate de dezvoltarea comerțului online, dar și de pandemie. Debenhams s-a retras în anul 2017 din România, însă și-a păstrat unii furnizori. În 2018, datele arătau că Debenhams lucrează cu cel puțin 20 de furnizori din țara noastră.

Debenhams, istorie de 243 de ani

Magazinele Debenhams au o istorie de 243 de ani, pornind afacerea în anul 1778, cu un singur magazin în Londra. Pe atunci, William Clark a înființat un magazin în vestul Londrei, unde a început că comercializeze țesături, bonete, mănuși și umbrele de soare.

Numele Debenhams, cel actual, provine din 1813, când William Debenham a investit în companie, aceasta devenind Clark & Debenham.

Pandemia a dus compania în faliment

Compania a cunoscut prosperitatea în anii 1950 când deținea cele mai mari magazine universale din Marea Britanie și număra cu 110 unități. Când a ajuns pe val, în Marea Britanie existau peste 150 de magazine Debenhams.

Nenorocirea a venit în primăvara anului trecut, când Debenhams a intrat în faliment și administrare specială. Avea datorii de peste 600 milioane lire sterline. Încercarea conducerii de a găsi un cumpărător care să preia afacerea a eșuat în decembrie, anul trecut, odată cu retragerea ultimului ofertant, JD Sports.

Debenhams a încercat trecerea vânzărilor pe online

Astfel, Debenhams a fost preluată de un grup de bancheri, între care fondurile americane de hedging Silver Point și GoldenTree. În perioada de administrarea specială, compania a renunțat la magazinele nerentabile și a renegociat chiriile.

Comerțul a fost puternic afectat de pandemia de covid-19, multe magazine încercând să treacă pe online în timpul cât au fost închise, dar insuficient pentru a acoperi scăderea vânzărilor.

Ce alte companii au mai fost afectate de pandemie

În acest context, mulți mari jucători au cerut insolvența sau falimentul. Debenhams este una dintre multele companii care au fost afectate de restricțiile impuse de pandemia de coronavirus. La fel de afectate au fost și grupul Arcadia, JC Penney, Neiman Marcus…etc.

Urmăriți Impact.ro și pe