Uniunea Europeană se pregătește de o decizie istorică. Ursula von der Leyen: „Sper ca peste 20 de ani să spunem că am făcut lucrul corect”

Elena Avramescu 12.06.2022, 13:49
Uniunea Europeană se pregătește de o decizie istorică. Ursula von der Leyen: „Sper ca peste 20 de ani să spunem că am făcut lucrul corect”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că opinia executivului cu privire la statutul de candidat al Ucrainei la UE va reflecta „cu atenție” multe progrese înregistrate de țară în ultimul deceniu, dar și că „mai sunt multe de făcut”.

Ursula von der Leyen a vorbit despre o mutare istorică

„Sper că peste 20 de ani, când ne uităm în urmă, vom putea spune că am făcut ceea ce trebuie. Provocarea va fi să ieșim din consiliu cu o poziție unită, care reflectă enormitatea acestor decizii istorice”, a spus Von der Leyen unui grup de jurnalişti pe drumul ei de întoarcere de la Kiev sâmbătă seara, potrivit Blooomberg.

Comisia urmează să recomande pe 17 iunie ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat pentru aderare la bloc, cu condiții legate de statul de drept și măsurile anticorupție. Liderii UE vor discuta avizul în perioada 23-24 iunie la un summit de la Bruxelles și toate cele 27 de state membre vor trebui să aprobe recomandarea.

„Am lucrat zi și noapte la această evaluare”, a spus ea la o apariție în presă comună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, sâmbătă, la Kiev.

Mai multe țări, inclusiv Țările de Jos și Danemarca, rămân sceptice cu privire la disponibilitatea Ucrainei de a începe negocierile de aderare care ar putea dura aproximativ un deceniu. Unii sunt, de asemenea, îngrijorați de acordarea de preferință Ucrainei față de candidații existenți din cauza războiului în desfășurare.

Statele UE vor cumpara la comun gaze naturale
Ursula von der Leyen. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Von der Leyen spune că oferta Ucrainei la UE a avansat în timpul vizitei la Kiev

Etapa de hotar ar deschide un proces anevoios de aderare care ar putea dura mai mult de un deceniu în care țara trebuie să adopte reguli și standarde UE.

Vizita lui Von der Leyen în Ucraina a fost a doua ei de la invazia Rusiei și a venit în vreme ce Kievul se străduiește să acopere un decalaj financiar de aproximativ 5 miliarde de euro (5,3 miliarde de dolari) pe lună. Ea a vizitat un spital cu soldați răniți din Kiev și a făcut un scurt tur al pieței istorice Maidan, unde luminile stradale erau împodobite cu flori și străzile erau pline de lume.

La apariția ei cu Zelenski, ea a spus că Europa deplânge cu Ucraina pierderile sale.

„Dar văd și aici, la Kiev, că viața revine. Văd că oamenii curăță dărâmăturile, voi construiți din nou podurile, oamenii se întorc din străinătate, se întorc în oraș, și acesta este un semn bun”, a mai spus aceasta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...