Uniunea Europeană continuă să sprijine Ucraina și îi acordă 9 miliarde de euro

Elena Avramescu 31.05.2022, 07:06
Uniunea Europeană continuă să sprijine Ucraina și îi acordă 9 miliarde de euro

Uniunea Europeană și partenerii săi din Grupul celor șapte au convenit să ofere Ucrainei asistență financiară de 9 miliarde de euro. Despre acest lucru, în noaptea de marți, 31 mai, a informat pe Twitter președintele Consiliului European, Charles Michel. Fondurile vor fi folosite pentru a restabili economia și infrastructura Ucrainei, care a fost afectată de războiul impus de Rusia.

UE îi acordă Ucrainei 9 miliarde de euro

„Consiliul European a decis să continue să ofere asistență Ucrainei pentru a-și acoperi nevoile actuale de lichiditate. Consiliul European este gata să aloce Ucrainei 9 miliarde de euro. Sprijin puternic și concret pentru reconstrucția Ucrainei”, se spune în mesaj.

Potrivit rapoartelor mass-media, o parte din acest program de asistență va fi oferită sub formă de granturi, iar o parte sub formă de împrumuturi concesionale.

Reamintim că la 30 mai, liderii Uniunii Europene în cadrul summitului de la Bruxelles au convenit asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit căruia se introduce un embargo asupra importului a două treimi din petrolul rusesc.

Înainte de aceasta, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat liderilor Europei, care le-au cerut aliaților să crească presiunea pentru sancțiuni asupra Federației Ruse.

Disensiuni in UE in legatura cu un embargo petrolier impotriva Rusiei
Uniunea Europeana

Liderii UE sunt de acord asupra embargoului petrolier al Rusiei

Liderii UE au ajuns la un acord „de principiu” privind interzicerea importurilor de petrol din Rusia, a declarat marți dimineața șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Sunt foarte bucuroasă că liderii au reușit să cadă de acord în principiu asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni. Consiliul ar trebui să poată finaliza acum o interdicție pentru aproape 90% din toate importurile de petrol rusești până la sfârșitul anului. Acesta este un pas important înainte. În ceea ce privește restul de 10%, vom reveni în curând la problema acestor restul de 10% din petrolul conductei”, a spus ea reporterilor după prima zi a summit-ului UE de la Bruxelles.

Eforturile de a conveni asupra unui embargo petrolier al UE au fost blocate de refuzul Ungariei de a accepta interzicerea importurilor rusești pe care le primește prin uriașa conductă „Prietenie” din epoca sovietică care traversează Ucraina.

Michel a spus într-o conferință de presă că există o „excepție temporară pentru petrolul care vine prin conductă către UE”, dar a adăugat:

„Vrem să revenim la Consiliul European cât mai curând posibil pentru a aborda această excepție temporară și pentru a ne asigura că vom putea ținti tot petrolul rusesc”.

În Olanda, GasTerra, care cumpără și comercializează gaze în numele guvernului olandez, a declarat că de marți nu va mai primi gaz de la Gazprom din Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe