Uniunea Europeană și partenerii săi din Grupul celor șapte au convenit să ofere Ucrainei asistență financiară de 9 miliarde de euro. Despre acest lucru, în noaptea de marți, 31 mai, a informat pe Twitter președintele Consiliului European, Charles Michel. Fondurile vor fi folosite pentru a restabili economia și infrastructura Ucrainei, care a fost afectată de războiul impus de Rusia.
„Consiliul European a decis să continue să ofere asistență Ucrainei pentru a-și acoperi nevoile actuale de lichiditate. Consiliul European este gata să aloce Ucrainei 9 miliarde de euro. Sprijin puternic și concret pentru reconstrucția Ucrainei”, se spune în mesaj.
Potrivit rapoartelor mass-media, o parte din acest program de asistență va fi oferită sub formă de granturi, iar o parte sub formă de împrumuturi concesionale.
Reamintim că la 30 mai, liderii Uniunii Europene în cadrul summitului de la Bruxelles au convenit asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit căruia se introduce un embargo asupra importului a două treimi din petrolul rusesc.
Înainte de aceasta, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat liderilor Europei, care le-au cerut aliaților să crească presiunea pentru sancțiuni asupra Federației Ruse.
Liderii UE au ajuns la un acord „de principiu” privind interzicerea importurilor de petrol din Rusia, a declarat marți dimineața șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Sunt foarte bucuroasă că liderii au reușit să cadă de acord în principiu asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni. Consiliul ar trebui să poată finaliza acum o interdicție pentru aproape 90% din toate importurile de petrol rusești până la sfârșitul anului. Acesta este un pas important înainte. În ceea ce privește restul de 10%, vom reveni în curând la problema acestor restul de 10% din petrolul conductei”, a spus ea reporterilor după prima zi a summit-ului UE de la Bruxelles.
Eforturile de a conveni asupra unui embargo petrolier al UE au fost blocate de refuzul Ungariei de a accepta interzicerea importurilor rusești pe care le primește prin uriașa conductă „Prietenie” din epoca sovietică care traversează Ucraina.
Michel a spus într-o conferință de presă că există o „excepție temporară pentru petrolul care vine prin conductă către UE”, dar a adăugat:
„Vrem să revenim la Consiliul European cât mai curând posibil pentru a aborda această excepție temporară și pentru a ne asigura că vom putea ținti tot petrolul rusesc”.
În Olanda, GasTerra, care cumpără și comercializează gaze în numele guvernului olandez, a declarat că de marți nu va mai primi gaz de la Gazprom din Rusia.