Ursula von der Leyen, o nouă vizită oficială în Ucraina. Ce se întâmplă cu cererea de aderare a statului la Uniunea Europeană

Elena Avramescu, Andra Daoud 11.06.2022, 18:48
Ursula von der Leyen, o nouă vizită oficială în Ucraina. Ce se întâmplă cu cererea de aderare a statului la Uniunea Europeană

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a efectuat sâmbătă o vizită neanunțată la Kiev, pentru a stimula candidatura Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană. Von der Leyen a călătorit în capitala Ucrainei pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski cu scopul de a discuta despre cererea țării de a deveni membru al UE, precum și despre cum să finanțeze reconstrucția națiunii sfâșiate de război.

Președintele Comisiei Europene, din nou la Kiev

Update sâmbătă, 11 iunie, ora 18:45. În timpul vizitei de la Kiev, Ursula von der Leyen a spus că avizul Uniunii Europene cu privire la cererea de aderare a Ucrainei va fi finalizat până la sfârșitul săptămânii viitoare.

„Discuţiile de astăzi ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la finalul săptămânii viitoare”, a declarat Ursula von der Leyen, după întrevederea cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

La rândul său, Zelenski a afirmat că un răspuns pozitiv din partea UE privind cererea de aderare a Ucrainei ar reprezenta un moment istoric nu doar pentru Ucraina, ci și pentru întrega Europă.

„Un răspuns pozitiv din partea Uniunii Europene la cererea Ucrainei de aderare la UE ar fi un răspuns pozitiv la întrebarea dacă proiectul european are sau nu un viitor. Ucraina este recunoscătoare pentru al şaselea pachet de sancţiuni adoptat de UE contra Rusiei, dar din păcate războiul continuă, aşa că este necesar un al şaptelea pachet de sancţiuni, care ar trebui să fie şi mai dure”, a adăugat Volodimir Zelenski.

Știrea inițială:

„Vom face un bilanț al lucrărilor comune necesare pentru reconstrucție și al progresului înregistrat de Ucraina în timp ce își urmărește calea europeană. Acest lucru va contribui la evaluarea noastră, pe care o vom prezenta în curând”, a declarat von der Leyen unui grup de reporteri în drum spre Kiev, notează Bloomberg.com.

Șefa brațului executiv al UE a efectuat a doua vizită la Kiev după invazia rusă din februarie, într-un moment critic pentru Ucraina, a cărei armată se confruntă cu lupte grele în partea de est a teritoriului său și se luptă să acopere un decalaj financiar de aproximativ 5 miliarde de euro (5,3 miliarde de dolari) pe lună.

Comisia urmează să recomande, la data de 17 iunie, ca Ucrainei să i se acorde statutul de candidat pentru aderare la bloc, cu condiții legate de statul de drept și lupta împotriva corupției, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea.

Avizul respectiv, care trebuie adoptat de colegiul comisarilor, ar avea nevoie de aprobarea unanimă a celor 27 de state membre înainte ca cererea Ucrainei să poată progresa. Astfel se deschide un proces anevoios de aderare care ar putea dura mai bine de un deceniu în care țara trebuie să adopte reguli și standarde UE.

Ursula von der Leyen, atac dur la Rusia pentru criza cerealelor. „Mancarea face acum parte din arsenalul de teroare al Moscovei”
Ursula von der Leyen, o noua vizita la Kiev

Ucraina ar putea câștiga sprijinul inițial al UE pentru calea spre aderare

Este de așteptat ca Ursula von der Leyen să discute pe larg cu Volodimir Zelenski chestionarul trimis de guvernul său la mijlocul lunii aprilie pentru a evalua pregătirea țării de a deveni membru al blocului. Colegiul comisarilor comisiei va ține luni o dezbatere de orientare pe această problemă, înaintea deciziei mai târziu în cursul săptămânii.

Problema este una emoționantă pentru Ucraina, iar Zelenski a spus că nu există „nicio alternativă” la aderarea la UE, deoarece țara încearcă să-și integreze viitorul în Europa.

Mai multe state membre, inclusiv Țările de Jos, Danemarca, Suedia și Portugalia, rămân sceptice în ceea ce privește acordarea unei căi rapide. Unii susțin că țara nu îndeplinește suficient principiile UE legate de statul de drept sau drepturile fundamentale, în timp ce alții spun că Ucrainei nu i se poate acorda preferință față de solicitanții existenți din cauza războiului în desfășurare.

Între timp, țări precum Polonia, Lituania și Irlanda susțin candidatura Ucrainei de a deveni parte a UE, iar mai multe sunt deschise să susțină statutul de candidat ca un impuls moral pentru Ucraina pe fondul invaziei Rusiei. Von der Leyen a spus în nenumărate rânduri că Ucraina aparține familiei europene și „odorim în Uniunea Europeană”.

Liderii UE vor discuta despre cererea Ucrainei de aderare la bloc în cadrul următorului summit ce se va desfășura între 23 și 24 iunie, la Bruxelles. Moldova și Georgia au solicitat și ele să devină parte a UE cam în același timp și așteaptă avizul comisiei.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...