Uniunea Europeană pregătește o „intervenție de urgență” în prețul electricității. România plătește una dintre cele mai mari valori din zonă

Andrei Dumitrescu 30.08.2022, 16:02
Uniunea Europeană pregătește o „intervenție de urgență” în prețul electricității. România plătește una dintre cele mai mari valori din zonă

Uniunea Europeană este pregătită pentru o „intervenție de urgență” pentru stoparea disparităților de pe piața energiei electrice, în condițiile în care creșterea abruptă a prețurilor a scos la iveală fisuri în sistem.

Luni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat existența unor planuri de intervenție asupra creșterii galopante a prețurilor, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina.

Reformă structurală a pieței energiei electrice

Piața energiei „a fost dezvoltată în circumstanțe complet diferite”, a declarat von der Leyen într-un discurs la o conferință internațională din Slovenia.

Creșterea bruscă a prețurilor „expune limitările actualei noastre concepții a pieței energiei electrice”, a spus ea.

Și cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că este nevoie de schimbări structurale pentru reducerea prețurilor.

Scholz a adăugat că „există o mare disponibilitate de a schimba ceva, iar acest lucru mi se pare că este foarte mult reciproc în rândul șefilor de stat și de guvern din Europa”.

„În mod clar, ceea ce se cere în prezent ca preț de piață nu reflectă cererea și oferta în sensul corect”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă în Cehia, care deține în prezent președinția rotativă a UE.

Modificarea sistemului de stabilire a prețurilor la energie

Mecanismul de ordine de merit, care determină în prezent prețurile la electricitate, va fi revizuit.

În cadrul acestui sistem, cele mai ieftine centrale electrice sunt folosite mai întâi pentru a alimenta rețeaua electrică, iar cele mai scumpe, în ordine crescătoare, sunt ultimele.

Cu toate acestea, prețurile energiei electrice sunt stabilite pe baza costurilor marginale ale celor mai scumpe centrale electrice.

Cele mai scumpe centrale din sistem sunt astăzi cele pe gaz, al cărui preț a crescut simțitor pe fondul reducerilor livrărilor din Rusia, de la începerea războiului în Ucraina.

Cum ar putea scadea facturile la curent

Berlinul și-ar dori păstrarea mecanismului, dar a explicat, prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului german al Economiei, că s-ar putea elimina efectele negative ale ordinii de merit, astfel încât prețurile la electricitate să nu mai fie impactate de prețurile ridicate la gaze.

Ministrul ceh al Industriei și Comerțului, Jozef Sikela, a declarat că una dintre propunerile pe care le au în vedere oficialii UE este „plafonarea prețurilor la gazele utilizate în producția de electricitate”. Aceasta va fi o soluție funcțională și mai puțin costisitoare care ar trebui să reducă prețurile”.

România plătește cea mai scumpă energie electrică din Europa

În continuare, România plătește unul dintre cele mai scumpe prețuri la energia electrică din Europa, mult peste state precum Norvegia, Spania sau Portugalia.

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a explicat că prognozele arată o tendință de creștere a prețului la energie electrică.

„Sunt părți din modul în care se constituie prețul pe piața energiei care influențează prețurile la consumatorul final și îl influențează în sus, în creștere. Din păcate, toate prognozele care există care sunt realizate de diversele site-uri de analiză arată o tendință de creștere în continuare a acestor prețuri”, a explicat Chisăliță, pentru stirileprotv.ro

Pe de altă parte, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a asigurat românii că „nu trebuie să-și facă probleme”, referindu-se la prețurile la energie în această iarnă, dacă se încadrează în limitele impuse de legea plafonării.

El a subliniat că nu înțelege teama din piață.

„Avem în vigoare o ordonanţă care este promulgată, aprobată de Parlament, care are un plafon de 80 de bani la energie electrică pentru consumul până în 300 de kilowaţi şi de 68 de bani pentru tariful social pentru consumul de până în 100 de kilowaţi. Românii nu trebuie să-şi facă probleme, dacă se încadrează în aceste limite de consum, şi vă spun cu toată certitudinea că, pe calculele pe care le avem de la autoritatea de reglementare, peste 80% din români se încadrează în aceste clase de consum”, a afirmat Virgil Popescu, la Digi 24.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...