PSD anunță noutățile pe tema energiei. Taxa de solidaritate pentru firmele din acest sector

Beatrice Dumitru 30.08.2022, 14:47
PSD anunță noutățile pe tema energiei. Taxa de solidaritate pentru firmele din acest sector

Fostul premier Mihai Tudose a anunțat ce decizii a luat Consiliul Politic Național PSD cu privire la criza din energie. Acesta a precizat că va fi introdusă o taxă de solidaritate pentru companiile din domeniul energetic și a explicat ce se va întâmpla cu banii pe care statul îi va obține de la acestea.

Taxa de solidaritate

Mihai Tusose a precizat că actuala coaliție de guvernare va introduce o taxă de solidaritate pe care o vor plăti companiile din domeniul energiei. Astfel, toate aceste firme vor plăti o taxă pe profit, iar banii pe care îi va obține statul vor ajunge într-un fond de solidaritate la Ministerul Finanțelor și vor fi folosiți pentru compensarea facturilor la energeie pentru pentru populație și companii.

Europarlamentarul PSD a explicat că va exista un preț de referință, care va include prețul de achiziție al energiei, o marjă pentru investiții și o marjă de profit.

PSD anunță noutățile pe tema energiei. Taxa de solidaritate pentru firmele din acest sector
Mihai Tudose, despre supraimpozitarea companiilor din energie.

Companiile vor plăti o taxă de solidaritate, pe profit, care va ajuta să plătim compensarea facturilor. Faţă de ceea ce se întâmplă astăzi, în care toată această gaură între furnizori şi consumator intră în buzunarele unor firme care nu fac decât să plimbe nişte hârtii – pentru că nu i-aţi văzut cu găletuşa cu curent în spate alergând după clienţi pe câmp – şi este plătită de stat cu sume imense, va fi recuperată tot de la ei din acele profituri nejustificate, dar este o taxă de solidaritate, Tot ce înseamnă parte socială – spitale, cămine – va avea preț acoperit în totalitate„, a spus Mihai Tudose.

Ce mai prevede ordonanța

Fostul premier a vorbit și despre un alt element care va fi prevăzut în noua ordonanța pe energie, care va fi aprobată de guvern. Este vorba despre implicarea mult mai activă a ANRE.

Vor fi prevăzute taxe, de fapt amenzi, pentru nerespectarea unor termene. Astăzi când stăm de vorbă tot ce înseamnă lanț între producător și consumatorul final are întârziere de două, trei, patru, cinci luni la livrat documente pentru decontare. Pe noua Ordonanță vor fi niște termene foarte bine prevăzute. Cine nu se conformează va plăti amendă”, a adăugat Mihai Tudose.

PSD l-a acuzat în dese rânduri pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, că nu se implică în rezolvarea crizei energiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...