Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar SUA avertizează că Moscova intenționează să anexeze părți din estul Ucrainei

04 05. 2022, 09:42

Uniunea Europeană pregătește sancțiuni împotriva vânzărilor de petrol rusești din cauza invaziei sale în Ucraina, după o schimbare majoră a Germaniei, cel mai mare client de energie al Rusiei, care ar putea priva Moscova de un flux mare de venituri în câteva zile. Încercările de a crește presiunea economică asupra Rusiei vin pe fondul speranțelor de mai multe evacuări din orașul asediat Mariupol, în timp ce SUA au avertizat că Moscova se pregătește să anexeze oficial regiunile Donețk și Lugansk din estul țării.

Noi sancțiuni împotriva Rusiei pregătite de Uniunea Europeană

„Rapoartele afirmă că Rusia intenționează să organizeze referendumuri la aderare undeva la mijlocul lunii mai”, a declarat luni Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, potrivit The Guardian.

El a spus că Rusia are în vedere un plan similar într-o a treia regiune, Herson, unde Moscova și-a consolidat recent controlul și a impus folosirea monedei sale ruble.

Comisia Europeană este de așteptat să propună un al șaselea pachet de sancțiuni UE săptămâna aceasta împotriva Rusiei în legătură cu invazia sa din 24 februarie a Ucrainei, inclusiv un posibil embargo privind cumpărarea petrolului rusesc.

Kievul spune că exporturile de energie ale Rusiei către Europa, până acum scutite în mare măsură de sancțiunile internaționale, finanțează efortul de război al Kremlinului cu milioane de euro în fiecare zi.

„Acest pachet ar trebui să includă pași clari pentru a bloca veniturile Rusiei din resursele energetice”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său video de luni.

Germania a declarat luni că este pregătită să susțină un embargo imediat al UE asupra petrolului rusesc.

„Am reușit să ajungem într-o situație în care Germania poate suporta un embargo petrolier”, a spus ministrul german al economiei, Robert Habeck.

Cancelarul Olaf Scholz, care a fost mai precaut decât alți lideri occidentali în sprijinirea Ucrainei, a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a adopta o linie mai fermă.

Sanctiuni Rusia

Scholz a promis că sancțiunile nu vor fi ridicate până când președintele rus Vladimir Putin va semna un acord de pace cu Ucraina pe care Kievul îl poate sprijini, a spus el într-un interviu acordat televiziunii publice ZDF.

Miniștrii UE reuniți luni au avertizat că respectarea integrală a cererii Moscovei de plăți de gaze în ruble ar încălca sancțiunile existente ale UE. Ambasadorii din țările UE vor discuta despre sancțiunile petroliere propuse când se vor întâlni miercuri.

Mișcările au venit în timp ce Zelenski a spus că efortul de evacuare a lui Mariupol continuă și se aștepta marți la mai multe mișcări de oameni prin coridoarele umanitare din Berdyansk, Tokmak și Vasylivka. Consiliul orașului Mariupol a declarat că evacuările vor relua marți la ora locală 7 dimineața.

Sute de oameni rămân prinși în buncăre și tuneluri subterane de sub amplasamentul industrial Azovstal, ultimul bastion al rezistenței la asediul Rusiei asupra orașului-port din sudul devastat.

„Situația a devenit semnul unei adevărate catastrofe umanitare”, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereșciuk.

Unii evacuați au fost duși inițial într-un sat deținut de separatiștii susținuți de Moscova, dar ulterior li s-a permis să continue pe teritoriul stăpânit de ucraineană, dacă au vrut. Cu toate acestea, în timp ce șeful administrației militare Donețk a spus că mai multe evacuări conform unui plan ONU/Crucea Roșie vor începe luni dimineață, până după-amiaza târziu autobuzele nu au ajuns la punctul de preluare convenit.