Țara din UE care vrea să ajute Germania să nu mai folosească petrol rusesc. Berlinul a redus importurile de la Moscova

Beatrice Dumitru 02.05.2022, 16:21
Țara din UE care vrea să ajute Germania să nu mai folosească petrol rusesc. Berlinul a redus importurile de la Moscova

Înainte ca Moscova să invadeze Ucraina, Germania importa mai mult de jumătate de necesarul său de gaze din Rusia. Această pondere a scăzut acum la 35%, parțial datorită creșterii achizițiilor din Norvegia și Țările de Jos. O țară din Uniunea Europeană s-a oferit să ajute Germania pentru a nu mai folosi nici petrol din Rusia.

Țara care vrea să ajute Germania

Polonia pledează pentru măsuri dure împotriva Rusiei, mai ales interzicerea importurilor de petrol, dar sunt  multe țări din UE care depind foarte mult de Moscova pentru nevoile lor energetice, iar blocul comunitar a părut împărțit cu privire la modul în care ar trebui aplicate sancțiunile.

Una dintre țările din UE care depinde de petrolul rusesc este Germania, dar Polonia este pregătită să o ajute pentru a nu mai avea nevoie să importe de la Moscova, a declarat ministrul Mediului de la Varșovia, adăugând că speră ca embargoul blocului comunitar să intre în vigoare înainte de sfârșitul anului, relatează Reuters.

Țara din UE care vrea să ajute Germania să nu mai folosească petrol rusesc. Berlinul a redus importurile de la Moscova
Germania importă 123%din necesarul de petrol din Rusia.

„Noi, Polonia, suntem pregătiți să sprijinim ambițiile Germaniei de derusificare cu rafinăria noastră din Gdansk. Sper că aceasta va fi ultima voce care va bloca aceste sancțiuni asupra petrolului„, a spus ministrul Anna Moskwa.

Germania a redus ponderea importurilor rusești de energie

Ministrul polonez a declarat anterior că principalele state membre ale UE care se opun sancțiunilor mai dure împotriva gazului Rusiei sunt Austria, Germania și Ungaria și că blocul ar trebui să sancționeze statele care folosesc ruble pentru a plăti gazul rusesc. De asemenea, ea a mai spus că dorește ca Uniunea Europeană să impună o dată limită clară pentru când statele membre vor trebui să înceteze importul de petrol rusesc.

De partea cealaltă, Germania a spus că face progrese în ceea ce privește eliminarea combustibililor fosili ruși și se așteaptă să scape de importurile rusești de țiței până la sfârșitul verii, în timp ce ministrul Economiei și Climei Robert Habeck a declarat că cea mai mare economie a Europei a redus ponderea importurilor rusești la 12% pentru petrol, 8% pentru cărbune și 35% pentru gaze naturale.

Rusia a oprit săptămâna trecută livrările de gaz către Bulgaria și Polonia, după ce acestea au refuzat să îndeplinească cererea Moscovei de a plăti în ruble rusești.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...