Uniți în fața războiului. Ucrainenii din România își ajută compatrioții care fug din calea conflictului

Beatrice Dumitru 02.05.2022, 09:50
Uniți în fața războiului. Ucrainenii din România își ajută compatrioții care fug din calea conflictului

Aproape 5,5 milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul războiului declanșat de Rusia pe 24 februarie, potrivit datelor Agenției ONU pentru Refugiați, dintre care peste 817.000 au intrat în România. Unii dintre ei au ajuns să facă muncă de voluntariat în București, la Gara de Nord, pentru a-și ajuta conaționalii care ajung aici.

Ucraineni voluntari la Gara de Nord

Elena Trofimciuk a fugit din Ucraina în România în urmă cu mai bine de o lună. Acum vede Gara de Nord din București ca pe o a doua casă. Ea nu locuiește acolo, dar este locul în care își petrece cea mai mare parte a zilei primindu-i pe ceilalți refugiați ucraineni care fug din calea războiului lui Vladimir Putin și ajutându-i să găsească bilete, cazare și destinații viitoare.

Tânăra de 26 de ani a spus că această activitate o ține ocupată și o împiedică să se gândească la bombardarea orașului ei natal, Odesa, unde au rămas mulți dintre prietenii ei.

Uniți în fața războilui. Ucrainenii din România își ajută compatrioții
Sute de mii de refugiați ucraineni au ajuns în România.

Dacă stai și nu faci nimic, poți să înnebunești pentru că ești mereu în căutarea de știri. Este foarte greu. Așa că aici pot ajuta oamenii să cumpere bilete și să găsească cazare. Ajut chiar și românii în bucătărie”, a spus Trofimciuk, pentru Washington Post.

Din Sri Lanka, direct la Gara de Nord

Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, ea a lucrat ca fotograf, Trofimciuk a spus că a fost emoționată de primirea călduroasă și de solidaritatea românilor față de Ucraina.

Fiecare român vrea să ajute. Sunt foarte prietenoși. Și am fost șocată de asta. Sunt atât de fericită că toată lumea vrea să ajute”, a afirmat Elena Trofimciuk.

Elena Trofimciuk este doar unul dintre mulții voluntari ucraineni cu vesta portocalie care ajută la Gara de Nord. Vitalii Ivanchuk a venit tocmai din Sri Lanka, unde locuia cu iubita sa ucraineană, pentru a ajuta refugiații care vin în România. El lucrează în domeniul de IT, are 29 de ani și a spus că multor ucraineni le este greu să comunice cu românii, iar voluntarii care vorbesc atât ucraineană, cât și engleză sunt la mare căutare.

Și iubita lui, Anastasia Haiduk, a renunțat la slujba ei la scurt timp după începutul războiului și a decis să facă voluntariat la gară până când conflictul se termină și se va putea întâlni cu familia ei în Ucraina.

Guvernul României oferă în prezent bilete de tren gratuite refugiaților ucraineni care sosesc în România, pe care le pot folosi pentru a călători în Ungaria, Austria, Germania, Elveția, Slovacia și Bulgaria. Majoritatea refugiaților au ajuns în țări de la granița de vest a Ucrainei: peste 3 milioane de oameni au fugit în Polonia, în timp peste 817.000 au fugit în România și aproximativ 520.000 au trecut în Ungaria, arată statisticile UNHCR.

Voluntarii din Gara de Nord spun că acum un număr tot mai mare de oameni care ajung la București sunt din Odesa în urma atacurilor rusești cu rachete asupra orașului-port de la Marea Neagră.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...