Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, deconectată automat de la Sistemul Energetic Național. Ce înseamnă asta

Elena Avramescu 14.10.2021, 12:27
Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, deconectată automat de la Sistemul Energetic Național. Ce înseamnă asta

În cursul zilei de azi, o unitate de la Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional fără a produce un impact pe partea nucleară sau asupra populaţiei şi angajaţilor.

Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, deconectată automat de la Sistemul Energetic Național

Astfel că Nuclearelectrica anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în această dimineaţă, după ce s-au declanşat întrerupătoarele de livrare a energiei. În aceste momente, specialiştii CNE Cernavodă investighează cauza care a condus la declanşarea acestor întrerupătoare de livrare a energiei, fapt care a determinat deconectarea automată a Unităţii 2 de la SEN.

Deconectarea uneia dintre unități ar fi avut loc în jurul orei 19.20, dar încă nu se știu cauzele declanșării în acest moment.

La scurt timp după ieșirea din sistem a unei unități nucleare, importul a crescut brusc și a ajuns la 2.100 MW la acel moment, de la 1.400. După aceea, s-a diminuat ușor pe fondul creșterii aportului hidroentralelor, dar după ceva timp a ajuns la 2.600 MW, o valoare destul de puțin întâlnită până în prezent.

Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, deconectata automat de la Sistemul Energetic National
Centrala Nucleara de la Cernavoda

SN Nuclearelectrica SA anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National in dimineata zilei de 14 octombrie 2021 ca urmare a declansarii intrerupatoarelor de livrare a energiei in Sistemul Energetic National.

Specialistii CNE Cernavoda investigheaza cauza care a condus la declansarea intrerupatoarelor de livrare a energiei, fapt care a determinat deconectarea automata a Unitatii 2 de la SEN. Deconectarea automata a Unitatii 2 s-a produs in conditii de siguranta, toate sistemele unitatii functionand si raspunzand conform proiectului in astfel de situatii.

Deconectarea automata a Unitatii 2 precum si lucrarile de remediere nu au impact asupra securitatii nucleare a reactorului, personalului unitatii, populatiei si mediului inconjurator. SN Nuclearelectrica SA va reveni cu un comunicat de presa la momentul reconectarii Unitatii 2 la SEN, a transmis Nuclearelectrica, potrivit Economica.net.