Ungurii continuă războiul cu Iohannis. Cu cine spun ei că se luptă România

Andrei Cezar 12.05.2020, 08:39
Ungurii continuă războiul cu Iohannis. Cu cine spun ei că se luptă România

În Parlamentul ungar, Comisia pentru Politică Externă a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care condamnă recentele declarații ale lui Klaus Iohannis, față de comunitatea maghiară din România și își afirmă sprijinul pentru așa-numitul Ținut Secuiesc.

Ungurii continuă războiul cu Iohannis

Secretarul de stat din MAE ungar, Levente Magyar, consideră că declarațiile lui Klaus Iohannis față de comunitatea maghiară din țara noastră pot incita la ură, potrivit Ziare.com.

Același secretar de stat a mai afirmat că toate comentariile președintelui român pe marginea acestui subiect ies din sfera retoricii politice și ar putea săî aibă consecințe grave. Levente Magyar spune chiar că oricine intră în discuții cu ungurii și care nu respinge ferm obiectivele ungare este considerat drept ”trădător” de către Iohannis.

Oficialul maghiar consideră, de asemenea, că este o „tradiție românească să se joace cartea ungara oricând apar dificultăți pentru a se devia atentia populației de la adevăratele probleme”. De asemenea, el a reafirmat intenția guvernului de la Budapesta de a ajuta comunitatea maghiară din România pe care va continua să o protejeze de „orice forme de atacuri”.

În același context, Levente Magyar a calificat drept ”dezonorant” faptul că în Consiliul Europei s-a păstrat tăcerea asupra acestui subiect.

Ungurii continuă războiul cu Iohannis. Cu cine spun ei că se luptă România
Ungurii continuă războiul cu Iohannis. Cu cine spun ei că se luptă România

”România se luptă cu doi viruși în același timp”

Președintele Comisiei de politică externă din Parlamentul de la Budapesta și membru al partidului de guvernământ, Zsolt Nemeth, a declarat că România „se luptă cu doi viruși în același timp”, adică noul coronavirus și „vechiul virus al șovinismului”. Acesta a mai spus că se așteapta ca și în Comisia de politică externă a legislativului român să discute această chestiune, săptămâna viitoare.

Scandalul a pornit după ce în Camera Deputaților a Parlamentului României a trecut tacit, la sfârșitul lunii aprilie, un proiect de lege privind statutul așa-numitului Ținut Secuiesc. Președintele țării declara atunci că PSD și UDMR sunt de vină pentru că vor ”să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc.”

Legea a fost respinsă, ulterior, de Senat.

Urmăriți Impact.ro și pe