Ungaria înăsprește regulile care reglementează avortul. Ce le obligă pe femeile însărcinate să facă

Beatrice Dumitru 13.09.2022, 16:50
Ungaria înăsprește regulile care reglementează avortul. Ce le obligă pe femeile însărcinate să facă

Guvernul de dreapta al Ungariei înăsprește regulile cu privire la întreruperea sarcinii și a emis un decret prin care cere medicilor să prezinte femeilor însărcinate obligația pe care acestea o au înainte de a solicita un avort. Măsura intră în vigoare pe 15 septembrie și a fost semnată de ministrul de Interne Sandor Pinter.

Ce trebui să facă femeile însărcinate

Într-o declarație, Ministerul de Interne a spus că „aproape două treimi dintre maghiari asociază începutul vieții unui copil cu primele bătăi ale inimii” și că echipamentele moderne pot detecta bătăile inimii la începutul sarcinii, ceea ce poate oferi „informații mai detaliate femeilor însărcinate”.

Decretul emis luni prevede ca medicii să ofere femeilor însărcinate „o dovadă clară a semnelor vitale fetale” înainte de a continua orice procedură de avort. Mai exact, acestea  sunt obligate să asculte bătăile inimii fătului înainte de a face un avort, notează ABC News. Legile avortului în Ungaria au rămas în mare parte neschimbate de când procedura a fost legalizată în perioada socialistă a țării, în 1953.

 Ungaria înăsprește regulile care reglementează avortul. Ce le obligă pe femei să facă
Ungaria schimbă legile avortului.

Cine a propus această măsură

Guvernul ultranaționalist al Ungariei, condus de premierul Viktor Orban, se prezintă ca un promotor al valorilor tradiționale ale familiei și a oferit reduceri fiscale semnificative și subvenții pentru familiile care au mai mulți copii, într-un efort de a crește rata natalității țării, cea mai scăzută din istorie. Dar până acum,  guvernul partidului lui Orban, Fidesz, dăduse asigurări că nu intenţionează să limiteze dreptul la avort.

De asemenea, guvernul a precizat în Constituția Ungariei din 2011 că „viața unui făt va fi protejată de la concepție”, dar nu a înăsprit în mod semnificativ legile avortului.

Într-o postare pe Facebook, Dora Duro, un parlamentar al partidului de extremă dreapta Mi Hazank (Patria Noastră) a scris că guvernul a adoptat propunerea partidului său de a cere femeilor însărcinate să asculte bătăile inimii fătului înainte de a întrerupe sarcina, făcând un pas în direcţia „apărării tuturor fetuşilor încă din momentul concepţiei”.

În Ungaria, ţară cu 9,7 milioane de locuitori, s-au înregistrat 21.907 de avorturi şi 93.000 naşteri pe parcursul anului 2021, potrivit datelor de la Biroul de Statistică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...