Unde vor fi amplasate noile rachete ale Armatei Române. Decizia care îi va enerva pe ruși

Redacția IMPACT 21.02.2021, 14:31
Unde vor fi amplasate noile rachete ale Armatei Române. Decizia care îi va enerva pe ruși

Noile echipamente ale primului Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (HIMARS), care vor face parte din dotarea Armatei României, au sosit sâmbătă, 20 februarie, în Portul Constanța. Locația de amplasare a acestora ar putea produce dezechilibre între forțele transatlantice și Rusia.

Decizia care îi va enerva pe ruși

Echipamentele și materialele aferente vor fi trimise la sediul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani, fiind astfel prima unitate a Forțelor Terestre Române care va avea în dotare un astfel de sistem. 

După transportare, în cadrul batalionului se vor desfășura testele de acceptanță și de recepție a tehnicii militare, scrie digi24.

Transportarea elementelor sistemului va fi efectuată cu ajutorul mijloacelor terestre contractate și coordonate de structuri specializate ale Statelor Unite ale Americii și MapN.

Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” (HIMARS).

Documentul de lege prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare. Acestea includ muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanță, echipamente criptografice şi cu regim special. De asemenea, este asigurat şi serviciul de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.

Realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie un interes esenţial de securitate pentru România, contribuind în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO.

Sistemele vor fi pe teritoriul României, dar vor sta la dispoziția NATO

Ca parte a NATO, România s-a angajat să pună la dispoziția oricărui stat parte a tratatului transatlantic atunci când acestea se confruntă cu diverse situații, forțe ale Armatei Române, participând cu trupe atât pe teritoriul național, cât și în afara acestuia. 

Astfel, se impune dotarea structurilor aparţinând Statului Major al Forţelor Terestre cu mijloace de sprijin performante, cu capabilităţi sporite, specifice atât războiului clasic, cât şi războiului neconvenţional. 

Din aceste motive, Sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare (HIMARS) este necesar și capabil să asigure sprijinul de luptă, atât în ceea ce privește participarea efectivă a forţelor la acţiuni militare cât şi în cadrul procesului de instruire.

Sistemele de lansatoare multiple de rachet sunt parte importantă a sistemului de artilerie terestră și vor acţiona independent sau în concordanță cu celelalte sisteme, pentru îndeplinirea misiunilor. 

Sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, tocmai datorită caracterului lor de interoperabilitate, pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale.

Sistemul HIMARS a fost testat în timpul operațiunilor militare, dovedindu-și maturitatea operațională în conflicte reale.

 

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe