NATO pune tunurile pe Rusia și pe China. Acuzațiile de ultimă oră: ”Amenințări la adresa modului nostru de a trăi”

Redacția IMPACT 20.02.2021, 11:47
NATO pune tunurile pe Rusia și pe China. Acuzațiile de ultimă oră: ”Amenințări la adresa modului nostru de a trăi”

Ascensiunea celor două mari puteri, Rusia și China, reprezintă o nouă amenințare pentru Alianța Nord-Atlantică. Pe lista priorităților NATO se află acum apropierea de Australia și Japonia, tocmai pentru a contrabalansa un eventual parteneriat strategic între Moscova și Beijing care ar putea răsturna polii de putere în zona Asiei. 

NATO, mesaj direct către Rusia și China. Se rescriu regulile internaționale

În cadrul unei videoconferințe, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a adus Chinei şi Rusiei mai multe acuze, inclusiv faptul că acţionează împotriva ordinii internaţionale, relatează DPA şi AFP, citate de Agerpres.

Europa şi America de Nord trebuie să apere ordinea internaţională bazată pe reguli, care este pusă la încercare de puterile autoritare. China şi Rusia încearcă să rescrie regulile în beneficiul propriilor interese”, a spus Stoltenberg în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen.

Jens Stoltenberg, Secretar General al NATO

 

Potrivit secretarului general, într-o luptă de putere, NATO trebuie să își extindă influența și să își întărească relațiile cu diferiți parteneri strategici, printre care și Australia și Japonia. 

Numai printr-o acţiune concentrată îi putem încuraja pe alții să joace după reguli. Avansul Chinei este un subiect esenţial pentru comunitatea transatlantică, având consecinţe potenţiale asupra securităţii şi prosperităţii noastre şi a modului nostru de a trăi”, a avertizat secretarul general al NATO.

China – împotriva lumii?

Deși NATO, ca întreg, privește ascensiunea Rusiei și a Chinei drept o amenințare, Statele Unite ale Americii sunt binecunoscute pentru conflictul pe care îl au, în mod independent, cu puterea asiatică. 

Conflictul China-SUA a fost accentuat în cadrul mandatului lui Donald Trump, atunci când acuzațiile erau aruncate pe toate planurile, de la platforma de socializare TikTok, până la schimburi comerciale. Actualul preşedintele american, Joe Biden, a continuat politica predecesorului său și a făcut apel la combaterea “abuzurilor economice” ale Chinei în cadrul aceleiași conferințe. 

America s-a întors. Alianţa transatlantică a revenit“, a declarat Joe Biden, în debutul discursului său la Conferinţa de securitate de la München.

Biden a declarat hotărât că SUA se vor reintegra în alianțele internaționale, de care Trump s-a îndepărtat, și va urmări direcția NATO.

Parteneriatele noastre au rezistat şi au crescut de-a lungul anilor, deoarece au rădăcini în bogăţia valorilor noastre democratice comune. Nu sunt tranzacţionale. Nu sunt extractive. Ele sunt construite pe o viziune a viitorului în care fiecare voce contează“, adaugă președintele american, conform extraselor publicate de Casa Albă.

Suntem în mijlocul unei dezbateri fundamentale despre viitorul şi direcţia lumii noastre“, a adăugat Biden în cadrul Conferinței.

Trebuie să ne pregătim împreună pentru o competiţie strategică pe termen lung cu China. Felul în care SUA, Europa şi Asia vor lucra împreună pentru a garanta pacea, pentru a ne apăra valorile comune şi pentru dezvoltarea prosperității în Pacific va fi unul dintre cele mai importante eforturi ale noastre“, conchide el.