Unde va sta, de fapt, Elena Udrea imediat ce ajunge în România. Nu o așteaptă închisoarea cum credeau toți

Ana Anitoiu 13.06.2022, 09:38
Unde va sta, de fapt, Elena Udrea imediat ce ajunge în România. Nu o așteaptă închisoarea cum credeau toți

Elena Udrea va ajunge la Penitenciarul Târgșorul Nou din județul Prahova, aflat la marginea orașului Ploiești, după ce va fi extrădată din Bulgaria. Însă, fostul ministru al Turismului și Dezvoltării Regionale nu va sta direct în camera în care își va ispăși pedeapsa, așa cum credea toată lumea.

Unde va sta Elena Udrea imediat după ce va intra în România

Elena Udrea, condamnată definitiv la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, a primit la data de 10 iunie vestea că va fi extrădată din Bulgaria, deși ea a acuzat condițiile dificile din închisorile din România.

De cealaltă parte, sindicaliștii au asigurat-o pe Elena Udrea că în penitenciar va beneficia de condiții mult mai bune decât cele pe care le au copiii din orfelinate, bătrânii din azile şi pacienții din spitalele de stat.

După ce va fi predată de bulgari autorităților române, Elena Udrea va sta izolată timp de 21 de zile. În perioada stabilită, ea va fi examinată medical și se va stabili la ce activităţi şi programe va fi inclusă în perioada încarcerării.

Unde va sta, de fapt, Elena Udrea imediat ce ajunge in Romania
Elena Udrea. Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

În ce condiții va sta Elena Udrea la închisoare

Regimul detenției Elenei Udrea poate fi închis sau semideschis. În plus, Comisia va lua în calcul statutul ei de persoană care are nevoie de protecţie. Prin urmare, va ajunge să fie cazată singură sau alături de femei deţinute care sunt compatibile cu ea pe criterii de educaţie, profesie sau funcţie avută înainte de arestare.

„Din punct de vedere al spaţiului asigurat Elenei Udrea, garantăm opiniei publice că va fi optim pentru respectarea unui spaţiu minim individual de 4 metri pătrați pe toată perioada executării pedepsei de către fostul ministru.” a spus președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), Cosmin Dorobanțu.

Elena Udrea va beneficia în timpul detenției de televizor în cameră, emisiuni radiofonice și publicaţii și va putea merge la biserică sau la un atelier de croitorie, dacă va cere să muncească. Mai mult, fostul ministru, în vârstă de 48 de ani, își va putea întreține părul la coaforul din penitenciar.

Replică la acuzațiile Elenei Udrea: Condițiile din penitenciare, mai bune dacă n-ar fi furat

Acuzațiile făcute de Elena Udrea cu privire la condițiile dificile din penitenciarele din România nu au rămas fără replică. Președintele FSANP, Cosmin Dorobanțu, a spus că timp de zece ani, fostul ministru al Turismului a contribuit la sărăcirea unor generaţii de români.

„Este adevărat că nu avem un sistem penitenciar aşa cum şi-ar dori politicienii infractori dovediţi de justiţie, însă banii publici furaţi timp de 10 ani de Elena Udrea şi de clientela politică din anturajul acesteia ar fi putut fi folosiţi pentru investiţii în condiţiile de detenţie şi de muncă din penitenciare şi, poate astăzi, aveam un sistem penitenciar similar celui norvegian.

Din păcate, am avut o clasă politică din care a făcut parte şi fostul ministru Elena Udrea, care timp de un deceniu a furat nu numai banii publici ai României, ci şi educaţia şi sănătatea românilor. Efectele le vedem astăzi”, a spus el.

În camerele din Penitenciarul Târgșorul Nou, fiecare persoană are pat individual. Încăperile au mobilier specific – mese pentru servirea hranei, rafturi, cuiere şi bănci; instalaţii de încălzire şi utilităţi igienico-sanitare, astfel încât fiecare deţinută să aibă acces tot timpul la apă potabilă şi la apă caldă în fiecare zi.

Meniul pe care îl va avea la dispoziție Elena Udrea va fi diversificat și avizat de către medicul şef, iar asistența medicală va fi obigatorie. Fostul ministru al Turismului va avea dreptul să i se facă vizite, precum și să comunice online și prin apeluri telefonice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...