Unde sunt cei mai bătrâni profesori din România. În Bihor preda un bărbat de 88 de ani

Ioana Bucur 27.01.2022, 21:41
Unde sunt cei mai bătrâni profesori din România. În Bihor preda un bărbat de 88 de ani

La mii de catedre din școlile de la noi din țară stau dascăli cu vârste de peste 65 de ani. În 2021, în Bihor preda un cadru didactic de 88 de ani. A fost realizat un top al celor județelor în care sunt cei mai bătrâni profesori din România – care sunt primele trei poziții ale clasamentului.

Top trei județe cu cei mai bătrâni profesori din România

În loc să se bucure de liniștea anilor de după pensionare, în jur de opt mii de profesori cu vârste cuprinse între 65 și 88 de ani încă predau în școlile din România – adică 3,96% din totalul cadrelor didactice de la noi din țară, potrivit unor date ale Ministerului Educației pentru anul 2021, consultate de Edupedu.ro.

Cei mai mulți se încadrează în intervalul 65-68 de ani. „Campionul” este un bărbat din județul Bihor care, în 2021, încă preda, la vârsta de 88 de ani. La nivel național, în 2021 erau patru profesori de 85 de ani: un debutant în județul Harghita, doi în Giurgiu (grad didactic I) și unul în București (grad didactic I).

În clasamentul județelor cu cei mai bătrâni profesori din România, primele trei poziții sunt ocupate de Ialomița, Tulcea și Giurgiu.

  • Ialomița – 8.37% de profesori cu vârsta cuprinsă între 65 și 88 de ani. Astfel, dintr-un număr total de 2.316 de cadre didactice, 194 au vârsta fac parte din categoria de vârstă menționată.
  • Tulcea – 8.17% de cadre didactice cu vârsta între 65 și 88 de ani. Numărul total al profesorilor din județul Tulcea este de 1932, iar din aceștia 158 au vârste între 65 și 88 de ani.
  • Giurgiu – dintr-un număr total de 2.222 de cadre didactice, 168 au vârsta cuprinsă între 65 și 88 de ani, ceea ce înseamnă un procent de peste 7%.

Unde sunt cei mai bătrâni profesori din România. În Bihor preda un bărbat de 88 de ani

Ministrul Educației, despre salariile profesorilor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că revendicările cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar sunt „pe deplin justificate”, menționând că, în 2022, au fost alocate creşteri salariale de 4% în educaţie.

„Îmi exprim încrederea că profesorii, învăţătorii şi educatorii vor continua să pună în prim planinteresul copiilor, chiar dacă apreciem revendicările ca fiind pe deplin justificate.

Recunoaştem şi susţinem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă, având în vedere atât importanţa educaţiei, cât şi starea actuală a sistemului de învăţământ, inclusiv din perspectiva salarizării, mai ales atunci când există prevederi legale în vigoare care dispun creşteri salariale, ce nu au putut fi acordate până acum din cauza lipsei resurselor”, a transmis Cîmpeanu, într-un comunicat de presă transmis miercuri seară.

Sorin Cîmpeanu a precizat că, în valoare absolută, bugetul Ministerului Educaţiei destinat cheltuielilor de personal a crescut cu peste 1,1 miliarde lei, în raport cu execuţia pe anul 2021: de la 20,4 miliarde lei la 21,5 miliarde lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...