EXCLUSIV

Grevă de avertisment a profesorilor din toată țara. Elevii își susțin dascălii: „Ne confruntăm deja cu o criză de profesori”

Gabriela del Pupo 19.01.2022, 14:04
Grevă de avertisment a profesorilor din toată țara. Elevii își susțin dascălii: „Ne confruntăm deja cu o criză de profesori”

După ce au ieșit în stradă, profesorii au făcut azi o grevă de avertisment de 2 ore, timp în care deși au fost prezenți în clase au refuzat să predea. Aceștia avertizează încă de la începutul anului că vor declanșa greva generală dacă nu își vor primi salariile mărite. Cu doar câteva săptămâni în urmă profesorii amenințau că nu vor încheia situația elevilor pe semestrul I dacă reprezentanții Guvernului nu vor lua măsuri pentru a le satisface revendicările.

Totul depinde de  întâlnirea cu premierul

După ce săptămâna trecută profesorii au pichetat Palatul Victoria, sediile PSD și PNL, astăzi predarea la clasă a fost întreruptă pentru 2 ore. Lor li s-au alăturat și alți angajați, personal nedidactic care lucrează în învățământ. Săptămâna trecută a fost cel de-al 4-lea pichet organizat în fața Guvernului. La acestea se adaugă peste 20 de proteste organizate de sindicatele teritoriale afiliate. Săptămâna aceasta profesorii urmează să se decidă ce vor face în continuare, dacă intră în grevă generală sau consideră că au ajuns la o înțelegere după ce și dacă se vor întâlni cu premierul.

Așteptăm să fim contactați de către Guvernul României, domnul prim ministru a spus săptămâna trecută că în această săptămână vor fi întâlniri cu cei din sănătate și cei din învățământ. Deocamdată nu a primit nici un telefon în care să fim invitați la Palatul Victoria.

În funcție de această întâlnire vom decide împreună cu colegii ce vom face pe viitor” a declarat pentru impact.ro Dragoș Neacșu, director de comunicare Federația “Spiru Haret”.

Anul 2022 a început cu acțiuni de protest al sindicatelor din educație din mai multe țări: Franța, Italia, Croația sau Republica Moldova, spun sindicaliștii români. Cea mai amplă grevă generală a avut loc în 2005 și a durat mai mult de 4 săptămâni, atunci din cauza prelungirii grevei s-a luat în considerare înghețarea anului școlar.

Acum, având în vedere orele pierdute în cele 2 săptămâni de vacanță forțată, din cauza valului 4 de infectări, orice întrerupere a activității profesorilor poate periclita anul de studiu.

Elevii se intorc la scoala de luni, 3 ianuarie. Cand este planificata prima vacanta din 2022
 

 

Elevii cer profesori calificați

Ce cred elevii despre acțiunile dascălilor? Criza cadrelor didactice îi face să fie solidari. Elevii spun că salariile mici au condus la această criză și dacă problema nu se va rezolva calitatea actului educațional va avea de suferit.

“Suntem solidari cu greva profesorilor și cauza pentru care ei luptă este una justă. Apreciem că este necesară mărirea salariilor profesorilor, atât din perspectiva că profesorii merită să fie recompensați direct proporțional cu munca pe care o depun, fapt care nu se întâmplă acum, cât și din perspectiva că, având în vedere că meseria de profesor este plătită atât de prost, din ce în ce mai puțini tineri doresc să urmeze o astfel de meserie. Tocmai de asta ne confruntăm deja cu o criză de profesori și din ce în ce mai multe școli angajează personal necalificat, sunt elevi care fac matematica cu profesorul de română pentru că nu au profesori.

Piața nu poate fi stimulată decât printr-o mărire a salariilor.”  a declarat pentru impact.ro Adriana Dudună, președinte al Asociației Elevilor Constanța.

Lista cu revendicări pe care Federația a înaintat-o Guvernului:

“1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);

2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;

3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

4. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;

6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.” se arată în lista de revendicări la profesorilor.

Cele trei federații sindicale din învățământ au decis prin referendum să înceapă cu o grevă de avertisment deși posibilitatea unei greve generale este pe masă în funcție de rezultatul discuțiilor de la Palatul Victoria.

 

Urmăriți Impact.ro și pe