Sorin Cîmpeanu face anunţul momentului. Se dau bani pentru elevi: „Va fi o indemnizaţie substanţială”

Badea Violeta 20.01.2022, 13:20
Sorin Cîmpeanu face anunţul momentului. Se dau bani pentru elevi: „Va fi o indemnizaţie substanţială”

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a participat astăzi, 20 ianuarie, la emisiunea Vorbește Lumea de la Pro TV, unde a dezvăluit mai multe noutăți. Una dintre acestea se referă la o indemnizație substanțială pentru elevi. De asemenea, oficialul a mai vorbit și despre situația epidemiologică din unitățile de învățământ din țară. Iată ce precizări a făcut ministrul Educației!

Sorin Cîmpeanu, anunț de ultimă oră pentru elevi

Sorin Cîmpeanu a anunțat că școlile vulnerabile ar putea primi de la stat 200.000 de euro. Din acești bani, reprezentanții unităților de învățământ vor putea plăti inclusiv profesorii care fac suplimentar consultații cu elevii și vor putea angaja, la nevoie, mediator sau consilier școlar.

„Fiecare scoală considerată vulnerabilă va primi bani de la stat: 200.000 de euro. Ar însemna cam 2000 de euro per elev: poţi plăti mediere şi consiliere şcolară, plata unei tabere şcolare, va exista posibilitatea acordării unor indemnizaţii substanţiale.

Urmează să decidem dacă va fi plata lunară sau unică. Sunt multe familii în România care nu îşi permit să îşi ducă copiii la şcoală.

Insist pentru programul „Masa în şcoli”, vom reuşi să aducem cele 3.000 de autobuze pentru transportul copiilor. Încercam să scădem numărul copiilor care abandonează şcoală.

Stăm foarte prost: 15,6% a fost anul trecut abandonul şcolar. În 2022, va fi şi mai rău, cu siguranţă, din cauza pandemiei. ”, a declarat ministrul Educației la Vorbește Lumea.

Sorin Cimpeanu
Sorin Cimpeanu

Sorin Cîmpeanu, despre posibila vaccinare volunatară a elevilor mai mici de 12 ani

În cadrul aceleiași emisiuni, Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre situația epidemiologică din unitățile de învățământ din România. Ministrul Educației a dezvăluit că un număr de 460.000 de elevi s-au vaccinat până acum, dar trendul stagnează și se teme să nu se ajungă, din nou, la școala online.

„Numărul de infectări este foarte mare. Ieri eram la un grad de spitalizare de 19%. Bucureştiul şi Ilfov se menţin la 16%. Speram să nu ajungem iar la şcoală online, dat fiind că numărul de cazuri creşte de la o zi la alta. 460.000 de elevi s-au vaccinat până acum. Din păcate, trendul stagnează sau chiar va exista o scădere.

Va fi posibilă vaccinarea volunatara a elevilor mai mici de 12 ani. Profesorii sunt mult peste 70%, adică dublul mediei naţionale. Nu mai există o instituţie în România în această situaţie, e foarte bine.

Când avem peste trei sferturi de paturi ocupate în fiecare judeţ este un semnal de alarmă cu privire la siguranţa naţională, aşadar şcolile sunt nevoite să îşi aducă contribuţia la scăderea numărului de cazuri. Cel mai mare grad de ocupare a paturilor din spitalele covid era, ieri, în Suceava, de 39%.”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu, despre burse

Sorin Cîmpeanu a vorbit, la Vorbește Lumea, și despre bursele acordate elevilor. Ministrul Educației a dat de înțeles că școlarii ar trebui să fie mulțumiți că bursa de performanţă a crescut la 500 de lei de la 100 de lei cât era anul trecut.

„Legat de burse, a trecut de patru ori suma pentru bani. A ajuns la 500 de lei bursa de performanţă în 2022. A crescut şi numărul beneficiarilor (burse de merit pentru cei cu medii de peste 9,5.

Bursa de studiu: peste media 7,5: 150 de lei – depinde şi de situaţia familiaa. Bursa socială: 200 de lei – este foarte importantă pentru cei cu dificultăţi financiare. Bursa profesională: 200 de lei).

Nu toţi elevii trebuie să primească bursa de merit, asta e clar. 1 din 4 elevi din România primeşte bursa de merit. 53% dintre elevi au avut media de peste 8,5 anul trecut.”, a mai spus oficialul.

Amintim că bursele de merit vor fi acordate doar elevilor care au medii de peste 9,50, față de 8,50, cum este anul trecut, iar cele de studiu vor fi acordate începând cu media 7,50, față de 7.

Urmăriți Impact.ro și pe