Unde se va construi cel mai mare „oraș de lemn” din lume. Uluitor cum va arăta

Raluca Alexe 29.06.2023, 13:44
Unde se va construi cel mai mare „oraș de lemn” din lume. Uluitor cum va arăta

Cel mai mare oraș din lemn din lume va fi construit în capitala Suediei. Lucrările de construcție vor fi începute în 2025, potrivit dezvoltatorului imobiliar Atrium Ljungberg.

Clădirile din lemn, soluția salvatoare pentru omenire

Ultimii ani au dus la dezvoltarea arhitecturii pe bază de lemn, fiind vorba despre clădiri uriașe și zgârie-nori din cherestea care și-au găsit locul în țări precum Norvegia, Australia sau Elveția. În prezent, în Singapore se găsește cea mai mare construcție de lemn din Asia, vorbind despre un campus universitar ce acoperă peste 4 hectare de teren.

În Suedia, construcția magnifică se va numi Stockholm Wood City și va dispune de 7.000 de spații de birouri și 2.000 de case. Va fi amplasat în sud-estul orașului și va oferi un „mediu vibrant, urban cu o combinație de spații de lucru, locuințe, restaurante și magazine”, potrivit unui comunicat de presă.

Dezvoltatorul imobiliar Atrium Ljungberg a transmis că „cel mai mare proiect de construcții de lemn din lume” se va întinde pe 250.000 de metri pătrați și va fi localizat în cartierul Sickla, care găzduiește deja alte peste 400 de companii. Așezarea din lemn va fi un „oraș de 5 minute”, adică toate birourile, casele și facilitățile vor fi la o distanță de doar 5 minute de mers pe jos unele de altele.

Lemnul este tot mai integrat în construcții ca alternativă sustenabilă la beton și oțel. Materialul deja este folosit pentru construcții îndrăznețe, lăsând la o parte casele și clădrile de birouri. Specialiștii au ridicat și câteva probleme în ceea ce privește construcțiile din lemn, mai exact, riscul mult mai mare al producerii incendiilor. Aici intervin susținătorii acestor proiecte, care spun că lemnul folosit în aceste construcții este modificat și tratat special pentru a arde mult mai încet și previzibil, lucru ce face cheresteaua mult mai sigură decât multe alte structuri clasice din oțel. Cât ține de partea ecologică, lemnul absoarbe carbonul, oprindu-l din a se mai întoarce în atmosferă.

Un studiu realizat în 2022 și publicat în revista Nature arată că, dacă s-ar construi suficiente clădiri din lemn cât să adăpostească 90% din noii locuitori care se mută la oraș până în 2100, emisiile de dioxid de carbon s-ar putea reduce cu până la 106 gigatone. În acest moment, planeta emite aproximativ 40 de gigatone de dioxid de carbon anual.

Primele clădiri din Stockholm Wood City vor fi finalizate în 2027.

Urmăriți Impact.ro și pe