Unde poate fi admirat primul răsărit din 2023. Locul fabulos de pe glob este pustiu în tot timpul anului

Andrei Simion, Cosmin Chelu 31.12.2022, 18:30
Unde poate fi admirat primul răsărit din 2023. Locul fabulos de pe glob este pustiu în tot timpul anului

Locul exotic fabulos de pe glob în care ar putea fi admirat primul răsărit din 2023 este pustiu în tot timpul anului. Un cercetător a explicat care ar fi locul de pe Pământ ce întâmpină primul Soarele la data de 1 ianuarie.

Un savant, explicații despre „primul răsărit” din noul an

Cameron Hummels, un savant postdoctoral de astrofizică teoretică la Caltech, a explicat că din punct de vedere fizic, nu există cu adevărat un „prim” răsărit al Soarelui. De fapt, există o serie de răsărituri perpetue ce au loc din ce în ce mai departe spre vest, conform revistei Live Science.

Totuși, oamenii au stabilit un sistem arbitrat pentru a măsura timpul, inclusiv fusurile orare și linia internațională a datei – adică o linie imaginară ce trece peste Oceanul Pacific de la Polul Nord la Polul Sud, marcând linia de pe Pământ unde se termină o zi și începe următoarea.

Există unele locuri în care aceasta nu este perfect dreaptă, ci se abate astfel încât o țară să nu aibă două fusuri orare ori din motive politice și economice.

Unde poate fi admirat primul rasarit din 2023. Locul fabulos de pe glob este pustiu in tot timpul anului
Rasarit de soare. Foto: unsplash.com

Unde are loc primul răsărit de Soare din anul 2023

Astfel, conform savantului, Kiribati ar trebui să aibă primul răsărit al zilei, acesta având și cel mai vechi fus orar de pe Pământ, UTC +14. Astfel, locul care întâmpină primul Soarele în noul an ar fi cea mai estică insulă nelocuită din Kiribati, Insula Millennium, cunoscută și sub numele de Insula Caroline.

Însă, uneori, primul loc în care răsare Soarele în noul an este Insula Young, o insulă nelocuită revendicată de Noua Zeelandă, conform cercetătorului. Această insulă primește primul răsărit al zilei doar în 10% până la 15% din timp, conform Observatorului Naval al Statelor Unite ale Americii.

În restul timpului, efectele de refracție a luminii ale atmosferei Pământului sunt atât de puternice încât se poate vedea în continuare lumina soarelui pe Insula Young chiar și după ce acesta apune. Când se întâmplă acest lucru, ghețarul Dibble, o peninsulă de pe coasta Antarcticii, primește primul răsărit al zilei în timpul solstițiului.

În preajma solstițiului de vară de nord și a solstițiului de iarnă sudic, în perioada 20 – 22 iunie, soarele strălucește mai direct în emisfera nordică decât în ​​emisfera sudică. Prin urmare, primul răsărit va fi mai la nord.

Cercetătorul Cameron Hummels a mai precizat că în săptămânile și chiar lunile premergătoare zilei de 21 iunie, insula rusă vede primul răsărit de Soare din lume.

Urmăriți Impact.ro și pe