Unde e bine să montezi aparatul de aer condiționat în casă. Sfaturi cum să-ți răcorești cât mai bine locuința

Ana-Maria Tudor 17.07.2023, 13:24
Unde e bine să montezi aparatul de aer condiționat în casă. Sfaturi cum să-ți răcorești cât mai bine locuința

Montarea corectă a unui sistem de aer condiționat într-o locuință este crucială pentru asigurarea răcoririi eficiente a casei. Chiar dacă mulți consumatori nu sunt familiarizați cu locația potrivită pentru montarea acestuia, este esențial să se acorde atenție acestui aspect.

Unde trebuie să pui aparatul de aer condiționat

Poziționarea corectă a sistemului de aer condiționat este esențială pentru a răcori eficient o suprafață cât mai mare din locuință și pentru a evita consumul inutil de energie electrică.

Specialiștii recomandă evitarea amplasării aparatului de aer condiționat în apropierea gurilor de aerisire, ușilor sau geamurilor, deoarece acești factori pot influența funcționarea corectă a aparatului și citirea temperaturii din interiorul casei.

Cat consuma un aer conditionat pe ora
 

De asemenea, experții recomandă montarea aerului condiționat pe un perete interior, într-o zonă intens folosită a locuinței.

Amplasarea aparatului într-o astfel de zonă va permite o distribuție eficientă a aerului răcorit în încăpere, asigurând un nivel optim de confort termic în zona în care petreci cel mai mult timp.

Citește și: Cum alegi un aparat de aer condiționat bun, care să consume puțin. Cel mai important criteriu

”Mai mult, trebuie să știi că nu trebuie să setezi aerul condiționat la o temperatură mult mai joasă decât cea obișnuită pentru a-ți răci mai repede casă. În realitate, aerul condiționat poate să îți răcească locuința cu aproximativ 10 grade Celsius față de exterior. Ca urmare, nu îți vei răci casă mai mult sau mai repede și vei avea și costuri mari inutile.

O temperatură mai ridicată în interior în timpul verii va opri și curentul de aerul cald din afară în interiorul casei. Ca urmare, vei reduce costurile de curent necesare pentru aparatul de aer condiționat”, potrivit useit.ro.

La ce temperatură trebuie să setați aerul condiționat

Pe durata sezonului rece, este recomandat să setezi temperatura aparatului de aer condiționat la aproximativ 20 de grade Celsius.

Însă, pe timp de caniculă, o tehnică eficientă pentru a te răcori și a evita încărcarea excesivă a facturii de curent constă în menținerea unei temperaturi mai ridicate în locuință atunci când nu este nimeni acasă, și apoi setarea aerului condiționat la o temperatură confortabilă când te afli în interior.

Vezi și: Cât consumă un aer condiționat pe oră. Care este prețul total de achitat la final de lună

”Deși pare mai joasă decât s-ar aștepta mulți consumatori, e ideală din mai multe motive. În primul rând, dacă ai o locuință cu o temperatura mai joasă, dar tot confortabilă, va pierde mai lent căldura.

Astfel, va fi redusă cantitatea de energie de care ai nevoie pentru ca acesta să funcționeze. Dincolo de unde trebuie să pui aerul condiționat, e indicat să verifici temperatura ideală pentru tine și casa ta.

Atât în timpul iernii, cât și în timpul verii, experții recomandă ca temperatura din interiorul casei să nu aibă o diferență mai mare de 10 grade Celsius față de cea de afară. Așa că nu trebuie să exagerezi nici cu răcitul, nici cu încălzirea locuinței”, mai spun experții.

Urmăriți Impact.ro și pe