Cum alegi un aparat de aer condiționat bun, care să consume puțin. Cel mai important criteriu

Emanuela Pană 26.06.2022, 12:26
Cum alegi un aparat de aer condiționat bun, care să consume puțin. Cel mai important criteriu

Cum alegi un aparat de aer condiționat bun, criteriile de care trebuie să ții cont. Dacă iarna centralele, caloriferele și reșourile sunt subiecte de interes, aparatele de aer condiționat sunt fără doar și poate vedetele sezonului cald. Indiferent că vorbim despre cele fixe sau cele portabile, vara ar fi un chin fără aparatele de aer condiționat. Pentru a putea răspunde la întrebarea „Cum aleg un aparat de aer condiționat bun?“, trebuie să ai în vedere mai mulți factori, printre care: dimensiunea camerei, înălțimea acesteia, izolația, mărimea ferestrelor, nivelul de însorire și nu numai.

Cum alegi un aparat de aer condiționat?

Poate nu știai, însă temperatura ne poate influența atitudinea. Când în afară sau în casă este prea cald, devenim irascibili și nervoși, iar când temperatura scade sub 20 de grade Celsius, devenim apatici și productivi. În plus, ironic sau nu, în iernile răcoroase ne dorim căldură, iar în verile cu temperaturi ridicate mulți dintre noi tânjesc la răcoare. Oricare ar fi situația, aparatul de aer condiționat rezolvă problema.

Totuți, cum alegi un aparat de aer condiționat bun, potrivit nevoilor tale? Ei bine, când vine vorba despre alegerea unui aparat de aer condiționat, puterea este indicatorul numărul unu. Puterea se măsoară în kW, iar alegerea corectă a nivelului de putere influențează direct calitatea răcirii încăperii, precum și suprafața de răcire sau buna exploatare a climatizorului.

Criterii alegere aparat aer condiționat 

Există mai multe criterii de care trebuie să ții cont când alegi un aparat de aer condiționat, cele mai importante fiind următoarele:

  • Tipul încăperii și scopul utilizării – dimensiunea camerei este un factor important când vine vorba despre alegerea unui aparat de aer condiționat. Ca să afli suprafața camerei, înmulțește lungime cu lățimea. Un aparat de aer condiționat potrivit pentru casă sau apartament nu va reprezenta o opțiune nimerită pentru un oficiu open space sau pentru spațiile comerciale;
  • Specificul construcției – vorbim despre înălțimea tavanului, numărul de geamuri și uși – caracteristici care influențează direct alegerea puterii;
  • Numărul de persoane și dispozitive tehnice – nu este o noutate că tehnica emană căldură în timpul funcționării, fapt pentru care trebuie luat și acest lucru în considerare în momentul alegerii;
  • Izolarea termică – poate să influențeze într-o mare măsură temperatura din interior.

Tipuri de aer condiționat

Piața sistemelor de climatizare nu a fost nici ea omisă de evoluția tehnică. Multitudinea de opțiuni disponibile în centrele comerciale oferă clienților posibilitatea de a alege, făcând totodată mai dificil procesul de selecție a celui mai potrivit aparat de aer condiționat pentru casă, apartament și nu numai. Iată care sunt principalele tipuri de aparate de aer condiționat:

  • Aparate de aer condiționat de tip split – după cum probabil ți-ai dat seama din denumire (split – împărțit), aceste aparate de aer condiționat sunt compuse din două părți distincte: unitatea interioară și cea exterioară. Aparatele de aer condiționat de tip split sunt cel mai des utilizate, având numeroase avantaje. Printre acestea se numără gradul ridicat de silențiozitate și intreținerea facilă;
  • Aparate de aer condiționat de tip duct – cu o denumire la fel de sugestivă (duc – conductă), aparatele de aer condiționat de acest tip necesită montarea unor conducte în interiorul pereților. Acestea sunt folosite în special de constructorii de case sau de complexe comerciale, întrucât sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic, permițând un nivel ridicat de control al umidității.
  • Aparate de aer condiționat de tip casetă – se montează pe tavan sau în alte spații în care există tavan fals din rigips și sunt destinate clădirilor de birouri.
  • Aparate de aer condiționat mobile – unitățile AC portabile, compuse dintr-o singură unitate mobilă, par să prezinte o listă mai lungă de dezavantaje, fapt pentru care sunt ocolite de multe dintre persoanele care doresc să-și monteze un sistem de climatizare. Ele sunt mai puțin eficiente, iar debitul de aer este emis printr-un tub de evacuare. Aparatele de aer condiționat mobile prezintă însă și avantaje, cum ar fi faptul că pot fi mutate cu ușurință și nu necesită instalare profesională.

Cum alegi un aparat de aer condiționat bun în funcție de suprafața casei

Suprafața pentru care se dorește climatizare va indica și capacitatea optimă a instalației pentru spațiul în care va fi folosită, care se măsoară în BTU (British Thermal Unit). Valorile de mai jos semnifică numărul de BTU pe care aparatul de aer condiționat îi poate circula într-o oră. Este important să ții cont de aceste valori pentru a avea parte de confortul dorit și pentru a te asigura că durata de viață a sistemului de climatizare nu va fi afectată negativ de o eventuală suprasolicitare.

Așadar, iată care sunt valorile recomandate:

  • 9.000 BTU pentru încăperi cu o suprafață cuprinsă între 20 și 25 metri pătrați;
  • 18.000 BTU pentru suprafețe de 40-50 metri pătrați;
  • 24.000 BTU pentru suprafețe de 60-70 metri pătrați.

Cât consumă un aparat de aer condiționat

Aparatul de aer condiționat poate fi unul dintre cei mai mari consumatori din gospodărie dacă nu este ales și întreținut coret. Pentru a afla cât consumă un aparat de aer condiționat este destul să studiezi schema de eficiență energetică prezentată de fiecare producător în cartea care însoțește dispozitivul.

Poate suna utopic, însă producătorii de electrocasnice și cei de aer condiționat, în general, sunt obligați să ne informeze cu privire la consumul aparatului. Ca regulă de bază, însă, cu cât un aparat de aer condiționat e mai eficient din punct de vedere energetic, cu atât va consuma mai puțin curent electric.

Cum se montează un aparat de aer condiționat 

Când vine vorba despre montarea unui apparat de aer condiționat, primul pas, și cel mai zgomotos, este găurirea peretelui exterior pe unde vor trece țevile cu freon (agentul de răcire). Găurirea peretelui se va face după ce va fi analizată locația unde se va amplasa unitatea exterioara și unitatea interioară – indoor. Iată care sunt principalele operațiuni pentru a monta un aparat de aer condiționat:

  • Găurirea unui perete pentru montajul aerului condiționat;
  • Pregătirea unui supor pentru unitatea indoor de aer condiționat;
  • Fixarea suportului pentru unitatea interioară;
  • Montajul unității exterioare de aer condiționat;
  • Trecerea țevilor cu freon prin perete și izolarea termică a acestora;
  • Conectarea unității interioare și umplerea instalației de răcire cu freon.

Cu ce se curăță filtrele de la aerul condiționat

După o perioadă lungă de neutilizare, este foarte important să cureți filtrele aparatului de aer condiționat. Chiar dacă l-ai pus deja în funcțiune în această vară, curăță-le acum. Poți spăla chiar tu cele mai importante componente ale instalației de aer condiționat, iar procedura nu este deloc complicată. Vei avea de curățat următoarele:

  • Capacul unității interioare, prin care aerul intră în aparat pentru a fi răcit;
  • Filtrele interioare de praf (în spatele capacului);
  • Lamelele metalice și restul unității interioare (în spatele filtrelor).

În cazul primelor două operațiuni poți folosi apă, săpun și un lichid de curățare a casei, iar pentru cea din urmă poți cumpăra unul sau două spray-uri nu foarte costisitoare. Înainte de toate însă, scoate aerul condiționat din priză.

Cât costă încărcarea cu freon a aerului condiționat

Atât aparatele rezidențiale, cât și cele industriale necesită o atenție deosebită pentru o revizie cel puțin o dată la doi ani. Atunci când nu mai are eficacitatea de la început, freonul aparatelor de aer condiționat rezidențiale trebuie încărcat. Acest lucru are loc, de regulă, după o iarnă lungă în care nu se folosește AC-ul deloc.

Prin urmare, se întâmplă ca multe sisteme să rămână fără freon sau să dea un randament mai mic pe timpul verii. Iată o listă de prețuri orientative:

  • Completare freon aparate aer condiționat 9.000 – 12.000 BTU – 150 lei;
  • Încăracare freon aparate aer condiționat 9.000 -12.000 BTU – 300 lei;
  • Încăracare freon aparate aer condiționat 18.000 – 350 lei;
  • Încăracare freon aparate aer condiționat 24.000 – 450 lei.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...