Anunț important pentru toți cei care stau la bloc. Ce se întâmplă cu apartamentele românilor

Mirabela Vasile 09.09.2020, 15:14
Anunț important pentru toți cei care stau la bloc. Ce se întâmplă cu apartamentele românilor

Deși pandemia de coronavirus a făcut multe pagube în economie, se pare că domeniul imobiliar prosperă. Astfel, cererea pe piața imobiliară a crescut cu un procent de 15% la finalul acestei veri, față de ianuarie. În luna martie a avut loc cea mai abruptă scădere de aproximativ 70%, din cauza pandemiei de coronavirus. După ce la începutul anului a fost o creștere accelerată de 11% la nivel de dinamică a ceririlor față de aceeași perioadă din 2019 în primul trimestru, în al doilea trimestru cererile s-au prăbușit.

Piața imobiliară a revenit. Orașul în care sunt cele mai mari prețuri la apartamente

Totuși, odată cu finalul lunii mai, piața imobliară a revenit într-un trend pozitiv și a înregistrat cereri similare cu cele din luna martie.

”Din iunie am înregistrat o revenire a dinamicii cererilor la un nivel ușor peste al lunii februarie, iar în iulie, cu toată perioada de concedii specifice sezonului estival, a continuat trendul de creștere, nivelul de activitate atingându-l pe cel de dinaintea instaurării pandemiei” a declarat Cătălin Priscorniță, CEO Blitz România, pentru Capital.

Ce s-a întâmplat cu prețurile apartamentelor
Ce s-a întâmplat cu prețurile apartamentelor

”Vânzările noastre din primele opt luni ale acestui an au depășit valoarea de 1.5 milioane de euro, față de 1.4 milioane de euro în perioada similară a anului precedent”, a adăugat acesta.

Prețurile apartamentelor au început să crească începând din luna iulie. La finalul lunii august, Cluj-Napoca se află în continuare pe primul loc, cu o medie a prețurilor peste media națională (1.811 euro/mp), fiind urmat de București (1.357 euro/mp), Timișoara (1.293 euro/mp), Constanța (1.234 euro/mp) și Brașov (1.197 euro/mp).

Blitz estimează o evoluție pozitivă până la finalul anului 2020, cu o creștere stabilă a pieței în următoarele luni față de anul trecut.

Chiar dacă prețurile solictate pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național s-au majorat cu 0,5% în august față de iulie. Timișoara se numără printre excepții. Se pare că pe segmentul locuințelor vechi a avut loc o scădere de 0,8%, acestea ajungând să coste 1.291 de euro pe metru pătrat, iar apartamentele noi din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-au scumpit cu 1,7%, de la 1.280 la 1.302 euro pe metru pătrat util.

În schimb, în Capitală, nivelul mediu al acestora fiind la finalul lunii august cu peste 100 de euro, pe metru pătrat, mai redus decât în luna februarie. Astfel  un apartament nou din București, de 50 m, care costa 75.250 de euro în februarie, acum valorează, după pandemie, „doar” 69.500 euro, în timp ce prețul unui apartament vechi, cu aceeași suprafață, s-a redus de la 68.400 euro la 65.750 euro.

Urmăriți Impact.ro și pe