Unde a fost găsită drona militară americană prăbușită. În apropiere se află o bază rusească

Mihnea Tălău 17.03.2023, 14:34
Unde a fost găsită drona militară americană prăbușită. În apropiere se află o bază rusească

Autorităţile de la Moscova au anunțat că drona americană MQ-9 Reaper, prăbușită în Marea Neagră, a fost găsită în apropierea unei baze militare rusești de lângă Sevastopol, la o adâncime de aproximativ 900 de metri.

Drona militară americană, găsită de ruși

Surse din Ministerului rus al Apărării spun că drona fost găsită cu ajutorul unui robot subacvatic, la o adâncime de 850-900 de metri nu departe de o conductă a gazoductului South Stream.

Drona americană MQ-9 Reaper a fost doborâtă pe, 14 martie, în Marea Neagră de un avion rusesc de luptă. Analiștii militari ruși au comparat imaginile făcute publice de Pentagon cu datele Google Earth și și-au dat seama că drona „este cel mai probabil în zona de la sud-vest de Sevastopol”.

Înaintea anunțului Moscovei, oficialii americani au anunțat că drona se afla în spațiu aerian neutru, adică la cel puțin 22 km de coastă.

„Drona americană s-a apropiat cu adevărat de baza Federației Ruse și, în același timp, a putut efectua recunoaștere optică datorită camerelor. Nu numai baza navală principală a Federației Ruse, ci și bazele aeriene din apropiere. Sevastopol, în special Belbek (n.r. un aerodrom militar din Sevastopol), se aflau în câmpul vizual al dronei”, au transmis oficialii ruși, potrivit evz.ro.

Primele imagini surprinse de drona Reaper inainte sa fie doborata de avioanele rusesti. Detaliul care se observa pe filmare. Video

SUA spune că informațiile dronei sunt securizate

Rusia a anunțat, cu o zi în urmă, că va încerca recuperarea dronei americane.

”Rusia vrea să recupereze fragmentele dronei americane MQ-9 Reaper pe care forțele americane au doborât-o în Marea Neagră. Nu știu dacă le putem recupera sau nu, dar cu siguranță va trebui să facem acest lucru și ne vom ocupa de asta. Sper cu siguranță că vom avea succes”, a declarat Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a afirmat după anunțul Moscovei că este posibil ca drona să nu fie recuperată niciodată, dar că autoritățile americane au luat măsuri de precauție pentru a se asigura că abilitatea Rusiei de a extrage informații utile de la aparat va fi limitată dacă o echipă rusă va încerca să recupereze epava.

George Ivașcu, despre apariția lui Carmen Simionescu în serialul Clanul
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...