Măsurile luate de americani pe teritoriul României după incidentul cu drona doborâtă de ruși. Ce se petrece în județele din Dobrogea

Mihnea Tălău 14.03.2023, 22:39
Măsurile luate de americani pe teritoriul României după incidentul cu drona doborâtă de ruși. Ce se petrece în județele din Dobrogea

După ce, marți dimineața, o drona americană a fost lovită de un avion Su-27 Flanker al Forţelor Aeriane ale Rusiei, deasupra Mării Negre, armata SUA a luat, de urgență, măsuri. În această seară, un avion militar Boeing P-8 Poseidon al US Navy survolează, judeţele Constanţa şi Tulcea, în special zona litoralului Mării Negre.

Litoralul românesc ”scanat” de o aeronava americană de patrulare

Boeing P-8 Poseidon care este o aeronavă americană de patrulare și recunoaștere maritimă, a decolat, astăzi, din Sicilia, Italia şi a ajuns în zona litoralului românesc.

Drona americană Reaper care s-a prăbușit după ce a fost lovită de un avion de luptă rus nu a fost recuperată din Marea Neagră, a declarat un purtător de cuvânt al Comandamentului European al SUA, transmite CNN.

Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre.

Oficialii americani au declarat că unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei și a eliberat combustibil în fața aeronavei fără pilot.

Apoi, celălalt avion a deteriorat apoi elicea Reaper-ului, care este montată pe spatele dronei. Avariile produse elicei au făcut ca drona Reaper să se prăbușească în apele internaționale din Marea Neagră.

„Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a dronei MQ-9”, a spus generalul James Hecker, comandantul U.S. Air Forces Europe.

Ambasadorul rus, convocat de urgență de SUA

Președintele american Joe Biden a fost informat marți dimineață despre incident de către consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, potrivit coordonatorului de comunicare al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price a declarat că Statele Unite îl vor convoca pe ambasadorul rus, pentru explicații, după coliziunea unui avion de luptă rusesc cu o dronă americană deasupra Mării Negre.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...