Unde a apărut prima tipografie din Țara Românească, în urmă cu aproximativ 500 de ani

Daniela Alexandru 16.09.2021, 15:27
Unde a apărut prima tipografie din Țara Românească, în urmă cu aproximativ 500 de ani

Prima tipografie din Țara Românească apare la Târgoviște, atunci când călugărul sârb Macarie, tipograf de meserie, școlit la Veneția, un important centru tipografic la acea vreme, este adus la Târgoviște la porunca domnitorului Radu cel Mare, unde pune bazele primei tipografii.

Prima tipografie din Țara Românească

Așadar, anul 1508 este unul definitoriu pentru întreaga cultură din Țara Românească, deoarece cu sprijinul lui Radu cel Mare și cu efortul monahului Macarie, apare la Mănăstirea Dealu prima tipăritură din Tara Românească și primul liturghier ortodox. Este vorba despre „Liturghierul lui Macarie” care are textul în limba slavonă și conține sfintele liturghii și alte slujbe bisericești.

Între anii 1508 – 1512 au fost tipărite mari cărți bisericești, precum: ”Liturghier” în anul 1508, ”Octoih” în anul 1510, ”Evangheliar” în anul 1512. În timpul domniei lui Matei Basarab este reînființată, mai întâi la Mănăstirea Dealu, apoi la Mitropolia Țării Românești, o tipografie, cu ajutorul Mitropolitului Petru Movilă al Kievului, care i-a trimis voievodului muntean ”o tiparniță completă”, asigurată tehnic de o echipă de tipografi condusă de Timotei Alexandrovici Verbițki.

Unde a aparut prima tipografie din Tara Romaneasca acum peste 500 de ani
Prima tipografie din Tara Romaneasca

Astăzi, la Târgoviște, în incinta Ansamblului Monumental Curtea Domnească se găsește Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești, muzeu unde vizitatorii pot vedea evoluția scrisului de la Tăblițele de Tărtăria, trecând prin primele manuscrise, precum Scrisoarea lui Neacșu de la Câmpulung sau Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie și până la primele tipărituri din Țara Românească, precum cele amintite mai sus.

De asemenea, în Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești de la Târgoviște se găsește și o replică a unui atelier de tipografie, o atracție deosebită, mai ales pentru cei mici, care pot înțelege cât de dificil era să tipărești o pagină și de ce dura doi ani tipărirea unei singure cărți. În plus, finalul expoziției vine cu primele ziare apărute în Țările Române, precum Gazeta de Transilvania, Curierul românesc sau Albina Românească.

Urmăriți Impact.ro și pe