Patriarhia Română, critici extrem de dure la adresa lui ÎPS Teodosie: „O atitudine provocatoare care exprimă un duh de indisciplină şi răzvrătire”

Elena Avramescu 20.05.2021, 10:17
Patriarhia Română, critici extrem de dure la adresa lui ÎPS Teodosie: „O atitudine provocatoare care exprimă un duh de indisciplină şi răzvrătire”

Critici dure la adresa lui ÎPS Teodosie. Critici aspre aduse lui ÎPS Teodosie de către Patriarhia Română ca răspuns transmis la cererea acestuia de a se reactiva Mitropolia Tomisului. Astfel, răspunsul Sfântului Sinod este plin de acuzaţii la adresa ierarhului de la malul mării.

Patriarhia Română, critici extrem de dure la adresa lui ÎPS Teodosie

Prin luna februarie, IPS Teodosie a declarat că reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului ar fi pur și simplu o reparaţie morală deoarece la Tomis a existat mitropolie, chiar din secolul V după Hristos, însă a dispărut la scurt timp după ce Dobrogea a intrat sub stăpânire otomană. „Mitropolie a fost aici, chiar înainte de prima Mitropolie a Ţării Româneşti, şi trebuie să fie şi de acum încolo“.

Astfel că Arhiepiscopia Tomisului a depus la Sfântul Sinod o solicitare de „reactivare” a Mitropoliei Tomisului, ceea ce ar însemna ca Arhiepiscopia de la Constanţa să fie ridicată la rang de Mitropolie, iar în acest caz ÎPS Teodosie să fie numit mitropolit.

Cu toate acestea, în luna aprilie, Sfântul Sinod al BOR i-a răspuns ierarhului de la Constanţa printr-o adresă, prezentată de Dobrogea Live, unde au fost trecute în revistă mai multe acuzaţii la adresa comportamentului său şi la modul în care administrează eparhia.

IPS Teodosie
IPS Teodosie

Reactivarea Mitropoliei Tomisului fără să existe în Mitropolie eparhii sufragane componente este contrară sistemului administrativ bisericesc românesc, întrucât înfiinţarea unei mitropolii nu este un demers onorific, în virtutea meritelor istorice din primul mileniu, ci reprezintă un demers de necesară reorganizare administrativ-bisericească, motivată temeinic pastoral şi misionar, au spus reprezentanţii Sfântului Sinod.

Tot în aceeași adresă, Sinodul i-a mai transmis lui ÎPS Teodosie că solicitarea trimisă este „insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiţie personală a Chiriarhului său. În mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările şi dispoziţiile Patriarhiei Române.”

Nu în ultimul rând, Patriarhia îl mai acuză pe ÎPS Teodosie de „o atitudine provocatoare care exprimă un duh de indisciplină şi răzvrătire”, iar prin asta se referă la comportamentul său în perioada pandemiei.

În plus, Patriarhia ține să îi reamintească lui ÎPS Teodosie de faptul că Arhiepiscopia Tomisului are datorii mari faţă de ea, cum ar fi datoria de 468.822 de lei faţă de Tipografia Cărţilor Bisericeşti (restanţe încă din 2016). Se pare că neachitarea sumelor datorate va atrage „sancţiuni disciplinare pentru eparhia Tomisului”.

Pentru reactivarea mitropoliei Tomisului nu este suficientă doar invocarea unor merite istorice din trecutul îndepărtat, ci trebuie îndeplinite condiţiile statutare şi respectate hotărârile sinodale privind disciplina bisericească şi cooperarea între eparhii, mai găsim notat în adresă.

Urmăriți Impact.ro și pe