Povestea Mitropoliei din Târgoviște. Cum a fost restaurată biserica de un renumit arhitect francez

Daniela Alexandru 11.09.2021, 11:25

Până pe 25 septembrie Muzeul de Istorie din Târgoviște găzduiește expoziția „Mărturii documentare ale activității arhitectului francez Emile André Lecomte du Nouÿ în România”, realizată de Asociația DAR Development, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” București și Arhivele Naționale ale României. Expoziția cuprinde fotografii, schițe și planșe arhitecturale și are ca scop o invitație la reflecție asupra metodelor restaurării și conservării patrimoniului arhitectural din trecut și de astăzi.

Cine a fost André Lecomte du Noüy?

„În anul 1875, la invitaţia ministrului Titu Maiorescu şi recomandarea maestrului său, arhitectul Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc, unul dintre întemeietorii metodelor de restaurare, Emile André Lecomte du Noüy ajungea în România, unde va lucra până la finalul vieţii, în slujba Regelui Carol I, coordonând un Serviciu special de restaurări.

A condus restaurarea bisericii episcopale de la Curtea de Argeş (1875-1886), a bisericii de la Mănăstirea Trei Ierarhi din Iaşi (1881-1904), a reclădit bisericile Sf. Nicolae Domnesc din Iaşi (1884-1904), Sf. Dumitru din Craiova şi Mitropolia din Târgovişte (1884-1914), ultimele două fiind finalizate şi resfinţite în 1933, după moartea arhitectului francez.”, scriu istoricii Muzeului de Istorie din Târgoviște.

Povestea Mitropoliei din Târgoviște
Povestea Mitropoliei din Târgoviște

Povestea Mitropoliei din Târgoviște

Deși a restaurat nenumărate obiective din întreaga țară, expoziția de la Târgoviște se axează pe restaurarea Mitropoliei vechii capitale a Țării Românești, restaurare controversată de altfel. Ctitorie a lui Neagoe Basarab, Mitropolia a fost construită în secolul al XVI –lea, atunci când domnul Ţării Româneşti a hotărât, la sfatul Patriarhului Nifon, mutarea mitropoliei de la Curtea de Argeş la Târgovişte.

Biserica inițială a fost dărâmată în anul 1889, iar clădirea pe care o putem vedea astăzi a fost construitră după planurile arhitectului francez du Nouy.

„Neagoe Basarab este ctitorul vechii mitropolii, iar hotărârea construcţiei a fost luată cu prilejul sfinţirii bisericii domnului din Curtea de Argeş în anul 1517. Atunci s-a făcut “tocmeala” “ca de acum înainte niciodată, în veci, în Argeş să nu mai fie mitropolie, ci să fie mănăstire şi arhimandrie, iar în Târgovişte să fie mitropolia stătătoare, cum s-au aşezat”.

Acelaşi izvor ne povesteşte că în 1518, Neagoe a început zidirea mitropoliei “mare şi frumoasă cu opt turle şi tot rătunde, cum să satură ochii tuturor de vederea ei” . Construirea ei a fost făcută şi cu meşteri pietrari transilvăneni.”

Urmăriți Impact.ro și pe