Editorial

Un stat al Polițiilor. Una mai eficientă ca alta

Mihnea Tălău 17.06.2022, 15:28
Un stat al Polițiilor. Una mai eficientă ca alta

Cert este că nu aveam suficiente Poliții. Măsurile înțelepte ale Guvernului în plină criză mondială se concretizează în înființarea de noi și noi instrumente coercitive. Tot românul s-a împăcat cu salariile și pensiile tot mai mici, cu inflația, cu facturile, cu prețul carburanților și al alimentelor, cu ROBOR-ul, aplaudând cu respect măsura de mare efect, găsită de coaliția guvernamentală – „Poliția Prețurilor”.

Guvernul a aprobat, joi, Ordonanța de Urgență privind combaterea acțiunilor speculative și a înființat „Poliția Prețurilor”, care va fi cu ochii pe comercianții care fac speculă în situații de criză.

Lovitura magistrală. Cât mai multă Poliție

Avem Poliția Națională, Locală, a Animalelor, oarecum a Pădurilor și mai nou a prețurilor și ce s-o mai inventa. Exemplele că nici măcar Poliția Națională și Locală nu funcționează cum trebuie, nici nu mai trebuiesc amintite. Un simplu click pe net ne arată o avalanșă a abuzurilor, nepăsării, lipsei de profesionalism și de carte etc.

Surpriza vine acum din partea celor care vor controla speculanții. Este vorba de inutilele – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței – adică tot cei de până acum, care „au ținut” prețurile fix în frâu. Ar fi de mai mare râsul dacă nu, tot românul de rând nu ar fi din nou prostit. Ce ar putea sa facă ineficienții ăștia?

Răspunsul ni-l dau tot guvernații. La ANPC șef este Horia Constantinescu despre ale căror isprăvi nu mai are rost să comentăm. În fruntea consiliului Concurenței se află Bogdan Chiriţoiu, care este la al treilea mandat, toate încununate de incomensurabile „succesuri”.

Chiar joi, liderul PSD, Marcel Ciolacu, spunea că acest Consiliu al Concurenţei, condus de Bogdan Chiriţoiu, nu şi-a făcut treaba, referitor la creşterile de preţuri din ultima perioadă, în special la carburanţi.

Iată, cu materialul clientului, spusele lui Ciolacu: „Eu v-am spus că, din punctul meu de vedere, în acest moment Consiliul Concurenţei nu şi-a făcut treaba. Nu putem veni, după ani de zile în care nici Guvernul, şi aici a fost o hotărâre corectă de a nu intra în mediul de afaceri, brutal, reglementând sau venind, impunând anumite lucruri, dar nici nu poţi, intrumentele statului român, să te uiţi la ele şi să vezi că iau măsuri după ani de zile după ce crizele au trecut”.

Culmea este că declarațiile sale vin exact în ziua în care cele două instituții de „forță” au fost desemnate să rezolve specula.

Chirițoiu este una și acceași persoană ca care ne explica doct că „trebuie să ne obișnuim cu preturile mari la energie. Când vine ploaia, nu o poţi opri, dar poţi să deschizi umbrela”. Avem toată încrederea că este omul providențial, specializat doar în deschiderea umbrelei.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței și-a exprimat îngrijorările concurențiale cu privire la această tranzacție anul trecut
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței

Un SRI pentru binele nostru

Un proiect de lege, ținut la secret, vizează mai multe schimbări care ar da Serviciului Român de Informații (SRI) și Serviciului de Informații Externe (SIE), prerogative nebănuite. Și tocmai când credeam că am scăpat de vremurile de tristă amintire.

Printre schimbări se numără și faptul că cetățenii români și agenții economici sunt obligați să colaboreze cu SRI în activitățile acestui serviciu secret. Să fie un afront adus turnătorului Petrov, legalizarea activității.

Perchezițiile din sediile SRI, doar cu aprobarea șefului statului și doar după informarea prealabilă a șefului SRI. Ofițerii serviciului ar putea fi anchetați, percheziționați sau reținuți doar de anumiți procurori, atent selectați.

Mai mult, Serviciul ar deveni autoritate națională inclusiv în domeniul interceptării comunicațiilor. „Viitorul Centru Național pentru Interceptarea Comunicațiilor va funcționa în cadrul SRI”. Edificator!

În urma imensul scandal generat de activarea unor puteri nebănuite, care amintesc de vechea Securitate, vineri, șeful SRI, Eduard Helvig,  ne-a lămurit candid că „legile sunt necesare pentru că sunt amenințări mari și trebuie sa protejam populația. (…) Tot ce am făcut în acești ani a vizat modernizarea și libertatea”.

Drept consecință putem să ne culcăm liniștiți că noianul de Poliții și unicul SRI veghează la bunăstarea noastră. Ce nu ați înțeles?

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...