Guvernul vrea să înființeze poliția prețurilor și să dea amenzi uriașe pentru concurență neloială, prețurile „nejustificat de mari” sau reducerea producției, a vânzărilor ori acumularea de mărfuri. Faptele vor fi pedepsite de Consiliul Concurenței, ANAF și Protecția Consumatorilor. În ce condiții se va aplica legea?
Proiectul vine într-un context în care inflația a depășit 14% și va continua să crească, mai ales pe fondul scumpirii combustibililor și energiei ca urmare a războiului din Ucraina. În aceste condiții, Consiliul Concurenței a lucrat la un proiect de OUG care incriminează specula, iar prevederile proiectului se vor aplica, totuși, doar în stare de război, de alertă, (așa cum s-a întâmplat în perioada de pandemie COVID-19), de urgență sau alte situații speciale reglementate prin lege.
Astfel, Consiliului Concurenței va primi puteri sporite în ceea ce privește sancționarea practicilor de concurență neloială și reintroduce în legislație sancțiuni pentru două situații care în perioada comunistă aduceau chiar pedepse penale, adică specula și constituirea de stocuri, iar sancțiunile merg până la 1% din cifra de afaceri din anul anterior aplicării amenzii, informează economica.net.
ANAF va trebui să realizeze o listă cu produsele și serviciile care intră în categoria de risc speculativ, în timp ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței, celelalte două instituții implicate în proceduri, se vor ocupa să verifice și eventual să-i sancționeze pe cei care comercializează aceste produse în moduri considerate ilegale.
Prevederile se vor aplica doar produselor și serviciilor pe care ANAF le va include pe lista de produse și servicii cu risc de speculă. Astfel:
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]